Прочитај ми чланак

Дачић: Има заинтересованих компанија које желе да купе „Телеком“

0

Dacic-Jagodina(РТС)
Премијер Ивица Дачић изјавио је да у Србији неће бити продаје важних државних ресурса попут „Телекома“ „да би се покриле неке рупе или дефицити у буџету“, и да би продаја била оправдана једино ако би била у циљу подстицања друштвеног развоја.

„Влада Србије никада није имала као своју основну политику распродају државних предузећа, јер смо свесни да би нека државна предузећа могла да остану у државној својини ако је посао профитабилан“, рекао је Дачић у Јагодини.

Он је истакао да „Телеком“ више нема монопол, због чега је држава већ неколико пута у последњих 10 до 15 година покушала продају „Телекома“.

„И претходна влада је покушавала и није успела да постигне добру цену. Сада има заинтересованих компанија које желе да купе Телеком, али о томе ћемо разговарати наредних дана“, рекао је премијер.

Eкономска ситуација у Србији je тешка, али је она далеко од банкрота, рекао у Јагодини Ивица Дачић. Потрошња мора да се смањи, али не смањивањем или замрзавањем плата и пензија, навео премијер.

Jавна потрошња се мора смањити, али је проблем у томе што су пензије и плате већ мале, рекао је Дачић у Јагодини, где је присуствовао полагању камена темељца за изградњу фабрике картона и картонске амбалаже руске компаније „Норт картон“.

„Сигурно да се терет кризе не може превалити само на најсиромашније. Нама није приоритетна политика замрзавање или смањивање плата и пензија. Нико не говори о томе да је то било чији партијски став, већ говоримо о реалним подацима о томе да плате и пензије не треба да се смањују, али је питање колико брзо треба да расту имајући у виду екононску ситуацију“, навео је Дачић.

Премијер је најавио да ће о томе сутра разговарати с потпредседником владе Александом Вучићем и министром финансија Млађаном Динкићем.

Дачић је подсетио да је о економској кризи говорио и у свом експозеу у Скупштини када је изабран за премијера.

„Био сам у парламенту да чујем који су то предлози и нисам их чуо. Питао сам оне који су предлагали зашто то нису предузели када су били на власти. Свако је чекао неког другог“, рекао је Дачић.

Он је навео да је садашња влада прва влада која се суочава с проблемима и не зове их проблемима него изазовима, и поновио да је циљ бољи живот грађана.

„Да би се живело боље неопходно је да постоји политичка и регионална стабилност. Радимо на томе на исти начин као што смо веома одговорно, у циљу будућности Србије, приступили разговорима с Приштином и стварању стабилности у читавом региону да би инвеститори могли да долазе у Србију. Са таквом озбиљношћу треба приступити и стабилизацији економских прилика и друштвеном расту“, нaвeo је Дачић.

Премијер Србије је навео да ће се о томе тек разговарати, али се о мерама неће говорити на седници владе у понедељак.

„Наш циљ мора да буде да Србија до краја мандата ове владе има озбиљнију стопу друштвеног раста, јер с растом од један или два одсто грађани сигурно не могу да осете бољитак у свом животу“, рекао је Дачић.

Премијер је додао да влада не бежи од проблема и да их неће стављати под тепих и чекати неку нову владу да их реши.

dacic-jagodina 3О Бриселском споразуму
Говорећи о Бриселском споразуму, премијер је рекао да се Србија придржава свега написаног у том споразуму о Космету и у плану за његово спровођење, и истакао да не може и неће одустати од договореног.

„Приштина покушава да оно што је договорено тумачи на неки свој начин. У том смислу постоје одређене тешкоће у преговорима“, рекао је Дачић.

Оценио је да је улога делегације Србије у разговорима о примени споразума била конкструктивна.

„Разговори ће се наставити у уторак. Ми смо привржени томе да имплементирамо оно о чему смо се договорили“, навео је премијер.

План примене, како је објаснио, није краткорочан и не говори о томе да неке ствари треба решити за један дан.

„И даље је све у роковима. Ми ћемо реализовати све што је записано. ЕУ има одговорност у смислу посредника у разговору. Мислим да је свима њима јасно где постоји проблем“, рекао је Дачић.

Упитан да ли ће бити реконструкције владе, премијер је рекао да о тој теми није било речи протеклих месеци.

„Разговараћемо и о томе. То је идеја од пре неколико месеци. Реконструкције владе ће бити уколико то буде став коалиционих партнера. Нема никаквих несугласица око тога“, истакао је Дачић.