Прочитај ми чланак

ДА АЛБАНЦИМА БУДЕ БЛИЖА СРБИЈА: Градња ауто-пута Ниш–Приштина средином 2017.г.

0

Укупна вредност пројекта била би 850 милиона, а прве фазе око пола милијарде евра. – Домаће компаније треба да буду ангажоване на изградњи, поручују из Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

Ruta-7 autoput sofija niš priština tirana

Порука премијера Александра Вучића, послата из Париза почетком јула после сусрета са албанским колегом Едијем Рамом, да ће радити на томе да односи Србије и Албаније буду што бољи, у циљу очувања регионалне стабилности, али и због економских интереса наших грађана, полако почиње да се реализује. У први план, бар што се тиче економских интереса, могао би избити ауто-пут Ниш–Приштина, о чему ће се, како се сазнаје, разговарати и приликом очекиване посете албанског премијера Србији, у октобру ове године.

– Реч је о пројекту од стратешке важности, чија ће реализација допринети да Србија потврди своју улогу саобраћајног чворишта западног Балкана, као и бољем економском повезивању и бржем расту целог региона – кажу у Министарству грађевина, саобраћаја и инфраструктуре, на чијем челу је министар Зорана Михајловић.

Упитани када би могла да започне градње ауто-пута Ниш–Приштина, у ресорном министарству за „Политику” кажу да очекују да до средине 2017. буде комплетирана пројектно-техничка документација за овај пројекат. Процена је да би градња могла да почне у 2017. години, под условом да се до тада обезбеди новац за изградњу овог ауто-пута.

Тренутно се, истичу у министарству, разматрају различите опције за финансирање овог пројекта. С обзиром на то да је пројекат од интереса за Србију, Албанију и Европску унију, потребна је већа финансијска подршка Брисела за реализацију овог пројекта. До сада је за деоницу Ниш–Мердаре из фонда WBIF финансирана израда претходне студије изводљивости са генералним пројектом. Из истог фонда Приштина спроводи активности на деоници Приштина–Мердаре.

Европска комисија препознала је потенцијал овог подухвата увршћивањем у листу приоритетних инфраструктурних пројеката за регион западног Балкана. У петогодишњем плану 2014–2018 развоја главних регионалних транспортних мрежа за југоисточну Европу, рута седам је на листи приоритетних пројеката.

Имплементацијом плана, ауто-пут на рути седам повезаће Тирану–Приштину–Ниш–Софију и даље према Турској и обезбедити оптималну путну везу Бугарске, Србије и Албаније, ка Европској унији. Чињеница је да ће са економским оснаживањем региона и фреквенција саобраћаја бити већа, а самим тим постоји и економска оправданост инвестиције, поручују из овог министарства.

Процене говоре да би укупна вредност овог пројекта била око 850 милиона евра, а прве фазе око пола милијарде евра. Очекује се да ће домаће грађевинске компаније у значајној мери бити ангажоване на изградњи овог ауто-пута, те је то још једна директна корист за Србију од овог пројекта, поручују из министарства Михајловићеве. Ауто-пут Ниш–Приштина–Драч, рута седам у дужини од 384 километра био је један од главних путних коридора кроз Србију на правцу Исток–Запад.

Он не би повезао само Ниш и Приштину, већ представља и главну везу са Коридором 4 (који углавном пролази кроз Бугарску и Румунију) и Коридора 10 са рутом шест (Скопље–Приштина) и Рутом 2б (Сарајево–Подгорица–Влора). Ова деоница ауто-пута Е-80 припада Трансевропској мрежи ауто-путева (ТЕМ), а такође је део транспортног Коридора 10.

Од укупне дужине од 384 километра, 234 км је изграђено на нивоу ауто-пута (пун профил од Приштине ка Албанији) до сада, што представља 61 одсто дужине, са процењеним улагањем од око 1,8 милијарди евра само у последњој деценији, закључују у Министарству грађевина.

Српски премијер је у више наврата потенцирао значај изградње ауто-пута као важног инфраструктурног пројекта за регион с циљем повезивања два народа, с једне стране, а с друге истицао да ће наша земља, чак и ако Европска унија финансијски не буде подржала тај пројекат, из сопствених средстава завршити сопствену деоницу ауто-пута. Изградња ауто-пута Ниш–Приштина–Драч једини је за који је одржан засебан састанак у оквиру Самита о западном Балкану.