Прочитај ми чланак

Црна прогноза нове економске кризе

0

Токио – Ниже плате, повећање потрошачких цена, отпуштања, пад производње… све то очекује свет наредне године. Наиме, Међународни монетарни фонд (ММФ) неочекивано је снизио прогнозе раста светске привреде за 2013. са 3,9 на 3,6 одсто. То значи да ће глобална економија поново запасти у рецесију, иако је тек после три године од претходне почела да се извлачи. Овога пута експерти упозоравају да ће борба против економског пада бити много комплекснија него што је била 2009.

То значи да ће глобална економија поново запасти у рецесију, иако је тек после три године од претходне почела да се извлачи. Овога пута експерти упозоравају да ће борба против економског пада бити много комплекснија него што је била 2009.

ММФ очекује успоравање скоро свих великих економија у свету наредне године. Једино су прогнозе за САД повећане, и то за 0,1 одсто у односу на претходне. Наиме, очекује се да ће Америка 2013. остварити раст од 2,2 одсто, а не 2,1, како је раније предвиђено.

Кад је реч о еврозони, ММФ наредне године очекује економски раст од само 0,2 одсто уместо предвиђених 0,7. У Јапану се очекује раст од 1,3 одсто, Индији 4,9 процената, а Кини 8,2 одсто.

– Криза еврозоне од пролетос се погоршала, упркос постигнутом напретку у политичком смислу. Уколико се нешто брзо не предузме, тренутно побољшање на финансијским тржиштима могло би бити само привременог карактера. ЕУ мора брзо да покрене свој фонд за спасавање, а пре свега мора да предузме мере у циљу формирања банкарске уније и стварања веће буџетске интеграције – оцењено је у извештају ММФ.

Ипак, стручњаци истичу да је привредна активност у земљама у развоју на солидном нивоу, упркос благом успоравању у Кини, Индији и Бразилу, проузрокованом кризом у еврозони.

– Кључно питање је да ли светска економија пролази само кроз нову фазу турбуленције или ће актуелна ситуација потрајати – подвлачи се у извештају ММФ и додаје да је то питање сада у рукама влада ЕУ, али такође и САД.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Курир)