Прочитај ми чланак

1.200 ЉУДИ ОСТАЛО БЕЗ ПОСЛА: Вучићу, где су милиони евра које си дао Geox-у?

0

Градићемо и даље инфраструктуру у овим општинама, влада ће и даље помагати долазак страних инвестирора, а деца ће имати будућност - изјавио је Александар Вучић, крајем јануара 2016. године, када је помпезно отварао италијанску фабрику обуће Geox у Врању.

После пет година пословања у Србији и милиона евра које је добила од режима напредњачког лидера као субвенције, ова компанија затвара своје погоне у Србији, чиме више од 1.200 радника, који су годинама трпели шиканирање послодаваца, остаје без посла.

Све ово није прошло незапажено на друштвеним мрежама.


– Држава ће радити на побољшању инфраструктуре сиромашних округа, помагати долазак страних инвеститора и радити на јачању приватног сектора. Влада ће давати више оним инвеститорима који улажу свој новац у општине у Пчињском, Јабланичком, Пиротском, Нишавском и Топличком округу – рекао је тада Вучић, нагласивши да су у Врању и Пчињском округу увек живели људи који су само желели да раде, који су увек били уз своју земљу, тражили мање од других, државу увек поштовали и волели.

Он је том приликом није пропустио шансу да своје политичке противнике оптужи за тешко стање на југу Србије.

– Пропадао је југ Србије, земља је гутала путеве, али их нико није поправљао. Дошло је време да Србија промени свој однос према сиромашнијем делу свог народа, да почне убрзано да гради путеве, комуникације, инфраструктуру, да помаже долазак страних инвестиртора, да Врање оживи, Владичин Хан да види перспективу, да Трговишту помогнемо више него икада… – казао је Вучић нагласивши да су бивше власти криве за сиромаштво Врањанаца, те да су одговорне за нестанак фабрика у Врању.

– Да вредни Врањанци и сви други буду поново поносни на себе, да деца Врања имају будућност, ако су радна и марљива, јер за лење успеха неће бити… Не мењају се ствари у државама, бар не на боље, брзином којом су неки раскрчмили и уништили готово све. Али, можемо да мењамо брже од очекиваног, лењог и неангажваног приступа, који смо до сада имали – констатовао је тада Вучић.

Подсетимо, Влада Србије, на чијем чулу је био управо Вучић, субвенционисала је изградњу фабрике, са 11,25 милиона евра, односно са 9.000 евра по сваком новоотвореном радном месту, а такође је дала и 100 милиона динара за уређење земљишта у слободној зони, што је био предуслов да може да почне изградња фабрике.

Данас, када је ова компанија решила да напусти Србију, не престају да се ређају коментари на друштвеним мрежама.

– Пре пет година фабрика Geox у Врању добила је 13.25 милиона евра субвенција и бесплатно земљиште од 550.000 евра да запосли 1.200 радника на 310 евра просечне плате уз 75 одсто повраћаја доприноса. Геоx се затвара, а радници чекају новог робовласника иако смо им плаћали 50 одсто бруто плата. Браво – стоји у објави Балкан Утопиа.

– Хоће ли Geox вратити новац добијен од државе који је држава претходно узела од нас и зашто неће? Јербо смо економски тигар. И да, да не заборавим: Вучићу, пе**** – написала је Александра Ћурчић.


– Криво ми је што одлази Geox, јер људи остају без посла, јер ће доћи само гори од Geox-а… Криво ми је што ови надобудни никог не слушају, што се све лоше прогнозе остваре, што је и Геоx као и многи други служио само за ПР политицара… На погрешном смо путу – констатује Војкан Главинић.


– Јадни су они сасвим. И шта сад? Где ухлебити толике душе? Geox је добио лову да покрене производњу ту. Да се како тако покрене тај југ. И сад кад је нашао још јефтинију радну снагу одлази. Имамо ли решење, ко долази – пита се Драгана Ивковић.