Прочитај ми чланак

Русија спасава Србију од банкрота

0

Грађани Србије су обавештени од стране највиших државних званичника, као и од многих економских стручњака, да се земља налази пред банкротом и да би хитно требало пронаћи велика финансијска средства за елементарно функционисање државе. Ових дана смо видели да је новац за превазилажење големог буџетског дефицита потражен и пронађен у Руској Федерацији. Наиме, српски министар природних ресурса је после састанка Српско-руске међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу у Москви, изјавио да ће Русија дати Србији кредит у износу од 300 милиона долара за ту сврху. Он је још рекао да ће Русија дати тај кредит до краја ове 2012. године под повољним условима, и да је неспорно да ће Србија повући тај новац.

На овом месту бисмо требали на тренутак да се зауставимо и да видимо шта је то заправо буџетски дефицит, колико он износи у Србији, и како је настао?

Дакле, буџетски дефицит је разлика између буџетских прихода и расхода, или једноставније речено, као и у сваком домаћинству, то је мањак који настаје када више трошите него што зарађујете. По речима најистакнутијих представника власти у Београду, буџетски дефицит у Србији је достигао рекордан износ од око 2,5 милијарде евра, што је много више од планираног износа, и зато је неопходно пронаћи толику суму новца да би држава уопште могла да функционише. А то значи да би могла исплаћивати плате и пензије.

Србија никада раније у историји није имала толико велик дефицит у буџету, који сада износи преко 7 процената бруто домаћег производа. А што се тиче настанка таквог огромног дефицита, неки чланови владе су обавестили јавност да је он направљен у претходном периоду, односно да је нова власт затекла већ опустошен буџет државе Србије и да сада треба пронаћи начин како да се он напуни.

Рецимо и неколико речи о томе колико износе буџетски дефицити у другим државама, а пре свега у појединим земљама Европске уније, САД и у Русији.

На пример, у Шпанији је на крају 2011. године буџетски дефицит био изузетно велик и износио је 8,5 посто бруто домаћег производа, а у Грчкој је он прошле године био преко 9 процената. У Сједињеним Америчким Државама је тај проблем нарочито изражен, па се тако званично процењује да ће ове године дефицит у тамошњем буџету износити 1.200 милијарди долара.

Што се тиче Русије, планирано је да буџетски дефицит у 2012. години буде на нивоу од 2,7 процената бруто домаћег производа, али сматра се да би он на крају године могао бити чак још нижи. Такође, руска влада планира да у следећих неколико година, односно до 2015. године, сведе буџетски дефицит на нулу или макар приближно нултој вредности.

Но, у овом тренутку је за грађане Србије свакако најважније оно о чему је ових дана било говора у Москви, а ради се о финансијским средствима за спасавање испражњеног српског буџета.

Дакле, представник владе Србије у тим разговорима, српски министар природних ресурса, саопштио је да се српско-руски разговори нису зауставили само на обезбеђивању финансијских средстава за смањење затеченог буџетског дефицита, већ је рекао и то да је Сбербанци, највећој банци у Русији, предложено да Србији одобри кредит у износу од око милијарду долара, који би био искоришћен за буџетску стабилност. Прва транша тог кредита од 200 милиона долара би била повучена почетком 2013. године, затим још једна транша од 200 милиона долара до јуна исте године, а преосталих 600 милиона до краја 2013. године.

Преговори о том кредиту биће настављени, а по речима српског министра, руска страна је показала разумевање за економску ситуацију у Србији. По свему судећи, део који недостаје у буџету Србије ће бити попуњен, а држава, барем засад, спасена од сигурног банкрота.

(Глас Русије)