Прочитај ми чланак

Национални програм против сиве економије je још једна превара

0

 

siva_ek1

После годину дана од оснивања Координационог тела за борбу против сиве економије Влада је усвојила НАЛЕД-ов Национални програм за борбе против сиве економије. Анализом програма сигурни смо само у једно: жестоко ће зарадити страни произвођачи фискалних онлине каса и увозничке фирме, све на штету привредника. Вероватно то тако и треба, обзиром да се глас оних који ће претрпети највећу штету није ни чуо.

Какву то борбу, односно, какав финансијски ефекат  у борби против сиве економије ће донети Национални програм погледајте сами:

– у првој години већа наплата 100 милиона евра, утајивачима остаје  3,9 милијарди евра,

– у другој години већа наплата 200 милиона евра, утајивачима остаје  3,8 милијарди евра,

– у трећој години већа наплата 300 милиона евра, утајивачима остаје  3,7 милијарди евра,

– у четвртој години већа наплата 400 милиона евра, утајивачима остаје  3,6 милијарди  евра!!!

За само четири године  борба против сиве економије биће  завршена,  смањена  са 30%  на 26%!  У  будуће на годишњем нивоу буџет ће бити богатији за 400 милиона евра, „само 3,6 милијарди евра ће остајати сиромашним грађанима на уличним и пијачним тезгама да преживе“!

И овај програм је „усвојио“ председник Владе.

Као једини истраживач сиве економије, пуних 25 година, недвосмислено доказујем да је:

СИВА ЕКОНОМИЈА највећи ресурс Србије за излазак из тешке економске кризе

Утаје су достигле четири милијарде евра на годишњем нивоу, никако 3 млрд., податак који користи Налед.

Пореска управа Србије је највећи кривац, свака реформа пореске политике  је осуђена на пропаст ако се не уради реформа ове службе

Сива економија је перфидан начин богаћења ЖАШТИЋЕНИХ бизнисмена, никако начин преживљавања сиромашних  (да сиромашни окрећу  преко десет милијарди евра робе и услуга без евидентирања промета и врше утају од 4 милијарде евра сигурно не би била „сиротиња“)

Само привредници који раде легално опстају. Како се повећава удео рада на црно, обрнуто сразмерно се скраћује време до банкрота фирме. Највеће неплатише имају највише примедби на висину пореских оптерећења.

Најсиромашнији  региони управо су они где је највећа сива економија. Ту је и најмања запосленост, највећа корупција, највише запослених у државним службама, највећа миграција становништва, најмањи наталитет, највећи број неожењених младића.

За само годину дана сива економија се може свести  на европски просек 12 %, постоји програм (више пута достављен Влади,  Министарству финансија,  Пореској управи, разним министрима) који гарантује у првој години милијарду евра већу наплату, у другој години скоро тотално сузбијање сиве  економије (нико га не жели, нико се није удостојио да потврди пријем програма).

Криминализовани део бирократије  не жели сузбијање сиве економије, свим силама се бори да заштити утајиваче (уз примање  мита).

Утаје  на акцизној роби сваке године све су  веће, достигле су 400 милиона евра  (183 милиона литара горива на црно, 180 милиона литара пива, 75 милиона литара вина, 8 милиона кг. кафе, 300 милиона евра пласираних цигарета, 50 милиона литара жестоких алкохолних пића, најмање 20 милиона евра на струји која се украде).

Боља  наплата омогућава смањење оптерећење зарада  за трећину, најјача мера која би значајно поправила привредни амбијент: смањење оптерећења праћено одређеним начином контроле привредника и јаком репресивном политиком омогућило би тотално сузбијање рада на црно, привредници би због мањих трошкова повећали запошљавање нових радника, повећана потражња за радницима би повећала и зараде ….

Управо је објављена вест о хапшењу   80 особа због корупције и криминалних радњи које су почињене од 2004.г. Логично питање је: каква је то држава у којој се криминалне радње неоткривено обављају преко десет година? Корупционашка, једноставан је одговор. И сива економија се неометано обавља две деценије, многи актери су познати, заштићени, вероватно ће следећа „велика вест“, као данашња, бити  ускоро на РТС-у, уместо иницијала ухапшених биће објављена пуна имена и презимена.

Извор: СРБИН.ИНФО/Драган Радовић