Прочитај ми чланак

Медведев одобрио гас за Србију

0

Србији ће се испоручивати по пет милијарди кубних метара гаса годишње.
Услов за испоруке је да Србија до 2014. плати дуг за гас од 30 милиона долара

Премијер Русије Дмитриј Медведев одобрио је указом нацрт споразума о дугорочним испорукама руског природног гаса Србији, на основу кога ће се Србији испоручивати по пет милијарди кубних метара гаса годишње. Русија и Србија ће закључцити споразум о дугорочним испорукама руског природног гаса од 2012. до 2021. године, објављено је на сајту Владе Русије.

Услов за испоруке тог гаса је да Србија до 2014. године плати стари дуг за гас од 30 милиона долара.

Реч је дугу који је настао на основу испоруке руског гаса у Србију од новембра 2000. до јануара 2001. године, а на основу двостраног аранжмана закљученог 1995. године.

 Србија гарантује, како се наводи у протоколу објављеном уз споразум, да ће до краја 2014. године вратити дуг Србијагаса руском Гаспромекспорту, у износу од 30 милиона долара за гас који је испоручен од новембра 2000. до јануара 2001. године.

Дуг ће бити враћен тако што ће Србија сваке године исплаћивати по 10 милиона долара, при чему се први део дуга бити исплаћен до краја 2012. године, други део до краја 2013. године и трећи до краја 2014. У споразуму се наводи да „српска страна гарантује да ће на време и у потпуности платити испоруке руског гаса“, а у случају да касни, „испоручилац може једнострано да обустави испоруке гаса“.

Споразум о дугорочној испоруци руског гаса Србији (по повлашченој цени) треба да потпишу српско и руско Министарство за енергетику.

 

(Танјуг)