Прочитај ми чланак

Велики успех или још већа пљачка: Фијат представио “500л“

0

Нови модел Фијата „500Л”, који се ексклузивно производи у Србији, представљен је синоћ у амбасади Италије у Београду, уз најаву да се ове године очекује да наша земља од извоза тог аутомобила приходује 450 милиона евра

Генерални директор компаније Фијат аутомобили Србија (ФАС) Антонио Цезаре Ферара рукује се са председником Владе Србије и министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем на пријему поводом почетка продаје модела Фиат 500Л на српском тржишту Фото Бета

Министар финансија и привреде Млађан Динкић казао је новинарима после промоције да Фијат планира да до краја године произведе 30.000 тих аутомобила, чија званична продаја у Србији почиње 22. септембра, као и да Фијат аутомобили Србије планирају следеће године да произведу између 140.000 и 160.000 Фијата „500Л” и да би Србија следеће године од извоза могла да добије чак две милијарде евра.

Динкић је додао да већ постоји солидна тражња и да је на међународном тржишту у претпродаји већ резервисано око 8.000 тих аутомобила, од чега највише у Немачкој.

Фијат „500Л” ће се продавати на више од 100 тржишта у свету, између осталог и у Сједињеним Америчким Државама.

Понуда мотора обухвата два бензинца и турбо дизел, распона снаге од 85 до 105 „коња”, а основна верзија „1.4 поп” коштаће у Србији 13.490 евра.

„Надамо се да ће продаја ићи добро и да ћемо добити доста новца од извоза, што ће смањити наш спољно-трговински дефицит”, рекао је Динкић.

Он је истакао да ни једна фабрика у Србији не може појединачно да да такав приход и да је то заиста веома значајна инвестиција у нашој земљи.

Та инвестиција која се дуго припремала је коначно, према његовим речима, почела да даје резултате и 80 одсто свих делова за тај модел, осим мотора, производи се у Србији.

Амбасадор Италије у Београду Армандо Варикио је подсетио да је заједнички пројекат Фијата и државе Србије тренутно највећа инвестиција у нашој земљи, додајући да су у Србију дошли и други италијански инвеститори.

„Фијат је дошао овде јер доста очекује од будућности Србије”, истакао је Варикио и навео да Италија и Србија имају чврсте везе.

Генерални директор Фијат аутомобила Србије Антонио Ћезаре Ферара је рекао да је почетак продаје новог модела „500Л” важан тренутак за реализацију Фијатове инвестиције у Србији, као и да ће се лансирање тог модела позитивно одразити на нашу привреду, а посебно аутомобилску индустрију.

Ферара је казао да је мали „фића 500” продат у скоро милион примерака и да су одлучили да „порасте”, па су направили породични аутомобил „500Л” широм света.

Фијатов „500Л” је дугачак 4,1 метар, широк 1,8 и висок 1,6 метара. Председник Фијат групе Серђо Маркионе је почетком овог месеца, после разговора са председником Србије Томиславом Николићем и заједничког обиласка погона ФАС-а, најавио да ће ускоро у Крагујевцу бити представљена још једна верзија модела „500Л”, а потом у фебруару наредне године и америчка верзија.

Серијска производња модела „500Л” почела је 4. јула, а месец дана касније првих 206 аутомобила намењених извозу транпортовани су до луке Бар, одакле су бродом превезени за Италију.

Из фабрике ФАС-а је раније саопштено да ће цена аутомобила „500Л” у Италији износити 15.5000 евра.

Аутомобил „500Л” производи се само у Крагујевцу у фабрици „Фијат аутомобили Србија” чији је власник са 67 одсто капитала торински Фијат, а држава Србија 33 одсто, како је предвиђено и стратешким уговором отписаним септембра 2008.

 

Дачић: Аутомобил „Фијат 500Л” велики успех за Србију

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас, на представљају новог „Фијатовог” модела аута „500Л”, да је то велики успех за Србију и показатељ да су у нашој земљи могуће велике инвестиције, „чак и у таквој области као што је ауто-индустрија”.

Дачић је рекао да би пре неколико година изазвало неверицу да је неко изјавио да ће се у Србији производити и продавати на светском тржисту аутомобил „чија појава представља вест у свету ауто-индустрије”.

„Данас смо сведоци да је и то могуће и то је сигурно за нас подстицај да и даље тежимо поједнако високим циљевима и у другим индустријским гранама”, рекао је Дачић у амбасади Италије.

Он је нагласио да је за овакво остварење стратешких циљева потребан и добар партнер и изразио задовољство што је то управо „Фијат”, од чијег глабалног искуства Србија може да има користи.

„Ова инвестиција допринеће развоју читаве Србије, Крагујевца и других места из којих долаже кооперанти. Томе ће допринети и развој инфраструктуре и енергетских капацитета који су били потребни за један овакав технолошки процес”, рекао је Дачић.

„Волео бих да могу да обећам у наредне четири године рада ове владе да ћу имати још оваквих примера као што је успешна сарадња са ‘Фијатом’. Знам само да нам је то потребно и да ћемо ми учинити све да има још оваквих подухвата, пројеката и инвестиција, јер су оне покретачи општег развоја”, нагласио је Дачић.

Премијер Дачић је пожелео „срско-италијанском Фијату” светску славу, успех и добру продају, а аутомобилској индустрији у Србији боље дане и министру Млађану Динкићу да може ускоро да каже „да је овај српско- италијански ‘Фијат’ наш највећи извозни посао”.

„Сада ће нам то бити много лакше, јер нам је привреда пропала”, закључио је српски премијер.

 

( Танјуг )