Прочитај ми чланак

Велике коорпорације попут Дел Боја и Роднија продају филтрирану чесмовачу

0

На оптужбе новинара да добро зарађују на обичној води из славине, „Асда” и „Теско” одговарају без имало срама да не обмањују купце, јер су воду претходно пречистили и избацили хлор.
Два велика британска ланца супермаркета „Теско” и „Асда” нашли су се на удару оптужби да продају обичну воду из славине коју су претходно филтрирали и флаширали.

Ове ПЕТ боце стоје на њиховим рафовима поред минералних вода као што су „евијан” и „перије”, од којих су наравно знатно јефтиније, али на тај начин купце доводе у заблуду, јер на декларацији нема објашњења да је у питању обична чесмовача, тврди лист „Дејли мејл”.

Обе компаније су демантовале тврдње које су се први пут појавиле у острвском таблоиду. Они поричу да обмањују потрошаче, јер сматрају да су на декларација добро представили шта продају.

Такође верују да воду не треба називати чесмовачом будући да је претходно прошла процес у ком је уклоњен хлор и додатно је пречишћена.

„Дејли мејл” је на себи својствен начин објавио да водећи дисконтни ланци раде оно што су Дел Бој и Родни покушали у једној од чувених епизода „Мућке” – да постану милионери тако што ће флаширати чесмовачу и продавати је као „воду са пекамског извора”.

„Теско” продаје воду у дволитарским флашама за 17 пенија или у шест флашица по пола литра за фунту. На обе варијанте пише „само вода, без додатака”. Иста вода која је накнадно газирана кошта 17 пенија за два литра. Литар воде из водовода кошта трећину пенија, што значи да се после обраде и флаширања продаје 25 пута скупље.

Слична је цена и „Асдиног” производа „негазирана вода по повољној цени”.

Компанија задужена за пијаћу воду у целом Уједињеном Краљевству тврди да је вода која излази из славина јефтина, здрава и безбедна и да нема апсолутно ниједног разлога да се филтрира. По последњим анализама надлежног инспектората 99,96 одсто узорака је испунило све стандарде исправности.

Џоу Танеру из ове компаније идеја супермаркета да продају филтрирану воду „мирише” на Дел Боја. Упитан да разјасни порекло своје воде, „Теско” је преко портпаролке најпре одговорио неодређено.

„На основу разговора са добављачем, мој утисак је да потиче с једног извора у Француској”, рекла је представница ове куће и одбацила могућност да је у питању филтрирана чесмовача.

„Апсолутно не. Пореклом је из Француске, а флашира се у Британији. Не претендује да је било шта друго. Свакако није флаширана вода из славине”, рекла је она.

Касније су потврдили да је у питању филтрирана чесмовача, али да будући да је филтрирана није у реду да се описује као чесмовача.
И „Асда” је признала да продаје воду из водовода. Правдали су се да је таква вода јефтинија него да потрошачи купују скупе уређаје за филтрирање и то сами раде код куће.

„Дејли мејл” подсећа на случај Кока-Коле која је 2004. упала у сличне невоље када се испоставило да је наводно врхунска вода „Дасани” филтрирана чесмовача из Кента.

Овај случај је био добар повод да удружења која се залажу за заштиту животне средине и одрживи развој још једном апелују на потрошаче да користе воду из водовода.

„Прво је Дел Бој продавао ’пекамску воду’, потом Кока Кола ’Дасани’ воду, а сада исто ради ’Теско’. Људи једва састављају крај с крајем да би купили основне намирнице. Последње што им треба јесте да их неко пељеши продајући им воду која није декларисана како треба. Надам се да ће се вратити поузданој чесмовачи коју добијамо знатно јевтиније из јавног водовода  и тако уштедети новац и енергију, а избећи гомилање пластичног отпада”, рекла је Џенет Лонгфилд из удружења „Сустејн”.

 
(Политика)