Прочитај ми чланак

Велики брат у свачијој кући: Фејсбук прати шта читамо и купујемо

0

Тракери на самом Фејсу повезани су са опцијом фејсбук конект, односно с тастером за Фејсбук која се налази на веома великом броју интернет страница па се путем ње Фејсбуку шаље посебан „Јавасцрипт“ код који омогућава праћење

 Новинари „Бизнис инсајдера“  су, проверавајући на који нас начин нас „Фејсбук“ прати користећи алат „Абине ДНТ+“, сазнали да „Фејсбук“ наше активности прати путем више од 200 тзв такера ), при чему је „тракер“ сваки захтев – међу њима и „куки“ (цоокие) путем којег Интернет странице записују или деле „онлајн“ активности.

„Тракери“ на самом „Фејсбуку“ повезани су с опцијом ФЦ , односно с тастером за Фејсбук која се налази на веома великом броју Интернет страница па се путем ње „Фејсбуку“ шаље посебан „Јавасцрипт“ код који омогућава праћење, а у неким случајевима овај код може на рачунару снимити нове „кукије“ који ће слати нове захтеве за другим информацијама.

Новинари „Бизнис инсајдера“ одлучили су, користећи „Абине“ софтвер, проверити на који начин путем тих „тракера“ мрежа „Фејсбук“ бележи и прати наше податке и „онлајн“ активности. Пошто су очистили историју сурфовања и „кеш wеб“ прегледника, прво су отворили „Фејсбук“ па им је одмах након логовања програм показао да најпознатија друштвена мрежа има 228 тракера путем којих прати њихове „онлајн“ активности.

У „Фејсбуку“ су рекли да не могу да говоре на шта се конкретно ти захтеви које шаљу „тракери“ односе, док не виде о каквим се конкретним захтевима ради и на који се начин користе