Прочитај ми чланак

Временска прогноза до краја децембра: Хоће ли бити снега за Нову годину?

0

Иако је овај децембар почео са пролећним температурама, од преко 20 степени, месечна временска прогноза коју је објавио Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ), говори да до краја месеца неће бити тако.

Временска прогноза недвосмислено указује на пад температуре. Јутрос је забележено и два до три степена испод нуле, на Копаонику минус девет.

Максимална дневна температура неће данас прелазити три степена изнад нуле.

Србија ће до краја месеца више дана бити са кишом и снегом него без њих, показује месечна прогноза РХМЗ.

Графикон на сајту РХМЗ показује да нас снег очекује већ 6. децембра, а прогнозира се да ће снег падати и за дочек Нове године.

Са друге стране, минималне температуре током децембра, према прогнозама метеоролога, не би требало да иду испод једног степена испод нуле, док максималне дневне температуре биће до 11 степени Целзијусових, колико ће износити 28. децембра.

Најхладнији дан биће Свети никола, 19. децембар, када се најављују киша и снег, са минималном температуром од минус један, а максимална неће прелазити трећи подеок Целзијусове скале.

Прогнозирана количина падавина за овај децембар биће 85 милиметра по метру квадратном.

Како наводе из РХМЗ, временске прилике овог децембра сличне су периоду од 12. новембра до 11. децембра 1985. године.

Напомињу да је месечна прогноза оријентациона, те да је пожељно користити је уз прогнозу за пет дана унапред.

Како је раније за Данас оценио метеоролог РХМЗ Слободан Совиљ, предстојећа зима ће обиловати падавинама, али ће бити и топлија од вишегодишњег просека, са одступањем од два степена.

Снег није падао претходне Нове године

„Знамо да је претходне Нове године снег изостао и у планинским и у низијским пределима, међутим учестала наоблачења у децембру условиће да се на високим планинама, попут Копаоника, снег задржи и повећавава његова висина са сваким наредним наоблачењем и наредним таласом влажног ваздуха. На нижим планинама, попут Златибора, Дивчибара и већег дела Таре, очекују се и кишне и снежне падавине, па би се снежни покривач повремено стварао, док би у периодима између влажних продора долазило до топљења снега“, објаснио је Совиљ.