Прочитај ми чланак

Весић: Ресторани брзе хране у зградама неће радити 24 сата

0

На седници Скупштине града Београда биће донета одлука да ресторани брзе хране у стамбеним зградама не могу више да раде 24 сата већ као и други ресторани, радним даном до поноћи, а викендом до један сат после поноћи.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је за ТВ Хепи да се грађани у чијим зградама се налазе ресторани брзе хране, а који раде 24 сата, годинама жале да не могу да спавају од буке и галаме људи који се окупљају испред њихових зграда током читаве ноћи.

 

“То није нормална ситуација и грађани су у праву. Зато сам данас предложио одборницима доношење одлуке да ресторани брзе хране, уколико су у стамбеним зградама, убудуће могу да раде као и други угоститељски објекти, односно до поноћи радним даном, а до један сат по поноћи викендом”, навео је Весић.

Како каже, ресторани брзе хране који желе да раде целу ноћ треба да изнајме “засебне куће” са местом за паркинг.

“Ко не зна о чему говорим нека се у два или три сата по поноћи прошета Француском или Београдском улицом. Власници ових ресторана брзе хране могу да ме мрзе колико хоће, али мој посао је да уведем ред у Београд и да штитим обичне и пристојне људе. Немам ништа против да ти ресторани раде, али не тако да малтретирају људе који живе у зградама у којима се они налазе”, рекао је Весић.

Он је најавио још једну новину када је у питању спречавање бахатог паркирања у граду, наводећи да је примећен један број возача који возе аутомобиле са страним таблицама, пре свега из Црне Горе и БиХ, а који избегавају плаћање паркирања и казни.

“Они живе у Београду, а стране таблице им служе да варају државу. Од ове недеље за њих уводимо ‘лисице’ којима се блокира покретање аутомобила са страним таблицама. Дакле, када нађемо аутомобил са страним таблицама који је непрописно паркиран или који не плаћа паркинг, блокирају му се точкови лисицама на којима се налази број телефона дежурне службе Комуналне милиције. Тек када власник тог аутомобила са страним таблицама плати казну биће одблокиран и моћи ће да користи свој аутомобил”, објаснио је Весић.

Весић је рекао да је посебно срећан зато што ће се на дневном реду Скупштине града наћи његов предлог о подизању споменика тројици најзначајнијих градоначелника Београда у прошлом веку: Бранку Пешићу, Влади Илићу и Милошу Савчићу.

Он је најавио и да ће Београд данас донети одлуку да се побратими са нашом српском Бањалуком.

Весић је додао да ће одборници разматрати и Предлог одлуке о изменама Одлуке о буџету Града Београда за 2020. годину, као и Предлог одлуке о изменама и допуни Одлуке о утврђивању обима средстава за вршење послова Града и градских општина и одређивању прихода који припадају Граду, односно градским општинама у 2020. години, те Предлог одлуке о локалним административним таксама.

Одборници ће расправљати о предлозима планова или изменама и допунама планова детаљне и генералне регулације за делове општина Звездара, Врачар, Вождовац, Земун, Чукарица, Раковица и Палилула. Такође, на дневном реду ће бити још неколико планова или измена и допуна планова који тек треба да се израде.

Пред одборницима ће се наћи и ребаланси програма пословања за ову годину и расподела нето добити за прошлу годину јавних комуналних предузећа, центара или привредних друштава чији је оснивач Град Београд, као и Предлог одлуке о повећању основног капитала Привредног друштва Спортски центар „Ташмајдан” д.о.о.

На дневном реду су и Предлог годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у Београду за 2020. годину, Предлог одлуке о измени и допуни Одлуке о уређивању и одржавању паркова, зелених и рекреационих површина, као и Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о јавном линијском превозу путника на територији Београда.

Такође, на дневном реду је и Извештај о раду Савета за здравље Града Београда и Извештај о стању безбедности саобраћаја на територији града Београда, оба за 2019. годину.