Прочитај ми чланак

Уводи се забрана претицања за камионе на ауто-путу?

0

Практично, новим прописом биће онемогућено претицање камиона камионом.

Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, покренуо је инцијативу о забрани претицања за теретна возила на ауто-путу, са циљем додатног убрзавања саобраћаја и унапређења безбедности. Практично, новим прописом биће онемогућено претицање камиона камионом.

 

Тренутно важећим законским прописима из области саобраћаја у Србији не постоји ограничење претицања за теретна возила, осим на местима где се то изричито забрањује постављеном саобраћајном сигнализацијом, пише Блиц.

„Анализирали смо позитивну упоредну праксу и спровођење различитих ‘пилот’ пројеката везаних за забрану претицања теретним возилима на ауто-путевима. Показало се да добре резултате у контексту убрзања саобраћаја даје забрана претицања за теретна возила на ауто-путевима у одређеним временским интервалима када је појачан интензтитет саобраћаја, рецимо од 6 до 18 часова. Забраном претицања за теретна возила на ауто-путевима ће се смањити гужве, убрзати саобраћај и додатно повећати безбедност учесника у саобраћају“, рекао је данас министар Момировић на Блиц Бизнис панелу „Електромобилност – глобални трендови, прилике и препреке у Србији“.

Он је додао да је захтев о изради студије упућен јутрос „Путевима Србије“.

„Јутрос смо упутили захтев ка ‘Путевима Србије’ за израду студије. Како би људи до омиљених туристичких локација убудуће стизали брже, циљ нам је да убрзамо саобраћај“, рекао је министар.

Циљ забране претицања за теретна возила на ауто-путевима је убрзавање саобраћаја и то да до Северне Македоније, Бугарске, Грчке, наши грађани стижу сат времена раније.

Како је министар истакао, циљ је да већ следеће летње сезоне ова мера ступи на снагу.

Да ли се слажете са овом иницијативом министра? Своје мишљење можете изнети у коментарима.