Прочитај ми чланак

Упозорење РХМЗ: Данас ледена киша и олујни ветар, ванредна ситуација због падавина

0

У петак и суботу очекује се нагли пораст температуре

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да се данас у Тимочкој Крајини, као и у брдско-планинским пределима и по котлинама очекују мешовите падавине – снег и киша, која ће се местимично ледити на тлу.

У кошавском подручју, посебно на југу Баната и на планинама, дуваће јак и олујни ветар, нарочито у првом делу дана, у Београду са ударима до око 60 км/ч, а на југу Баната и од 85 до 100 км/ч.

У петак и суботу очекује се нагли пораст температуре у већини места. На планинама ће доћи до интензивног топљења снега у комбинацији са јаким јужним ветром.

У току ноћи између петка и суботе, у суботу ујутро и пре подне топљењу ће додатно допринети киша, која ће бити интензивнија на западу и југу Србије, где се очекује од 10 до 30 мм за 12 сати.

Наранџасти метео-аларм, који означава опасно време, данас је на снази у Банату, источној и југозападној Србији.

Отклањају се последице снежног невремена – путеви у већем делу земље проходни, док су још актуелни проблеми са струјом у појединим деловима.

Ванредна ситуација је у Бабушници, Новој Вароши, деловима Врања. У Црној Трави су од јутрос све махале завејане.

Јавно предузеће „Путеви Србије“ саопштило је да су путеви првог и другог приоритета проходни, али да на појединим путевима има до 10 центиметара снега.

Непроходни су путеви у Црној Трави, Сјеници, Тутину и Бабушници, док су прилази зимским туристичким центрима проходни. Укинута ванредна ситуација у Пријепољу, река Лим се повукла у корито.