Прочитај ми чланак

У четвртак протест испред ЦЗ: Слобода за Дејана и заштита за слободне новинаре!

0

У четвртак са почетком у 12 часова, испред Централног затвора у Београду одржаће се протестно окупљање на којем ће се затражити хитно пуштање на слободу Дејана Петра Златановића, који се налази у противправном притвору од 15. фебруара, али и заштитa свих новинара у Србији.

Редакција „Србин инфо“ апелује на све читаоце, јавне личности, политичаре, новинарска удружења и правну струку, да у четвртак дођу испред Окружног затвора у Бачванској 14 и да не дозволе да Дејан Златановић, особа са тешким инвалидитетом од рођења и са озбиљно нарушеним здрављем у затвору, доживи судбину Славка Ћурувије и то због изговорених речи, које нису ни прекршај, а камоли кривично дело.

Златановићу је противправно и брутално ухапшен 15. фебруара, када је полиција починила тешко кривично дело против инвалида и том приликом му нанела повреде на нози, на којој има инвалидитет. У претходних више од месец и по дана ускраћивана му је и медицинска нега у притвору.

У исто време, појачани су напади и притисци на независне медије, а новинари готово свакодневно добијају претње од стране режима и њима блиским људима.

Да би то „покрио“, режим организује фарсу са Драганом Вучићевићем, који је одбио да плати казну после приватне парнице и њега представља као жртву вербалног деликта. Једини циљ ове представе је да се обесмили Златановићево страдање и прогон свих осталих новинара који се усуде да критикују режим.

Захтеви протеста биће да се надлежни хитно изјасне о жалби адвоката, да се уредник медијске куће „Србин инфо“ пусти да се брани са слободе, али и да се прекину напади, прогони и монтирани процеси против слободних новинара.

Дођите да заједно одбранимо истину. У складу са неправдом коју доживљава Златановић, подсетили бисмо јавност, све слободомислеће колеге и све политичке партије на стихове који се приписују пастору Мартину Нимeлеру (1892–1984) и која говори о ћутању и нереаговању:

„Када су нацисти дошли по комунисте,
ја сам ћутао;
јер нисам био комуниста.

Када су затворили социјалдемократе,
ја сам ћутао;
јер нисам био социјалдемократа.

Када су дошли по синдикалце,
ја се нисам побунио;
јер нисам био синдикалац.

Када су дошли по мене,
није преостао нико да се побуни.“

ЗАХТЕВИ:

1. Да Апелациони суд као другостепени у што краћем року одлучи о жалбама одбране против одлуке о продужењу притвора;

2. Да се новинару Дејану Златановићу омогући, да се у даљем току поступка, брани са слободе;

3. Да Виши суд у Београду као поступајући ослободи од оптужбе Златановића, јер дело који му се ставља на терет није кривично дело, будући да је вербални деликт давно декриминализован.

4. Да се зауставе претње, прогони, притисци и монтирани процеси против независних и слободних новинара.