“ТРАГИЧНИ ЈУНАК”: 100 година од смрти Гаврила Принципа

0

Београд -- Члан "Младе Босне" који је извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда Гаврило Принцип преминуо је на данашњи дан пре 100 година.

Принцип је преминуо 28. априла 1918. године, након што су га на двадесетогодишњи затвор осудиле аустроугарске власти.

Атентат на аустроугарског престолонаследника, када је живот изгубила и његова супруга Софија, извршен је на 28. јуна 1914. године, после чега је почео Први светски рат.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поводом 100. годишњице смрти Гаврила Принципа положио је венце на споменик Принципу у Београду.

Ђорђевић је рекао да је Принцип, „српски патриота, југословенски иделаиста“.

„Ма како се мишљења историчара из европских земаља разликовала у тумачењу тог догађаја, нико ко се разуме у војну вештину и дипломатију не може са озбиљношћу да тврди да један атентат може бити стварни узрок било ког рата, а нарочито Првог светског рата“, рекао је Ђорђевић.

Он је рекао да је Први светски рат био неминовни сукоб и додао да би било цинично оптужити Принципа за почетак тога рата и тврдити да би „две групе европских народа подељене у два војна блока на миран начин превазишле све супротности настале из два различита погледа у свет“.

Ђорђевић је Принципа назвао „трагичним јунаком чији је живот уграђен у принципе на којима данас почива демократска, цивилна и цивилизована Европа“.

Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, у сарадњи са Министарством одбране и Градом Београдом.

Венце су положили и представници Града Београда и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Подсећамо, аустроугарске власти су након атентата упутиле ултиматум Србији са захтевом да њихова полиција у Србији слободно врши истраге, хапшења и друге мере у вези с гоњењем осумњичених за погибију свог престолонаследника, што је Србија одбила, а након тога је Аустроугарска Србији објавила рат који је убрзо прерастао у “Велики рат”.

Иначе, Фердинанд је тог дана преживео већ један покушај убиства када је приликом проласка бомбу на колону бацио Недељко Чабриновић. Бомба је експлодирала иза аутомобила и лакше ранила двојицу пратилаца. Након тога, Принцип је пуцао у престолонаследника погодивши га у врат.

„Ја сам југословенски националиста, желим уједињену Југославију, није битно у ком облику, али мора бити слободна од Аустрије“, изјавио је Принцип на суђењу.

У време убиства Габрило Принцип због година па није могао бити осуђен на смртну казну, због чега је добио 20 година затвора. Умро је у чешком Терзину од туберколозе.

Гаврило Принцип споменик у Београду је добио 2015. године и налази се у Финансијском парку код Немањине улице.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!