Прочитај ми чланак

Температура пада за 15 степени, стижу обилне падавине и јак ветар…

0

Након данашњег променљивог дана, понегде и са грмљавинским олујама, петак ће донети краткотрајну стабилизацију времена, али већ за викенд стиже веома јака промена.

У петак ће у Србији бити сунчано и тропски топло, само се ујутро очекује нешто више облачности, на истоку и слаба киша.

Максимална температура биће од 30 до 34°C, у Београду до 33°C. Само ће у Неготинској Крајини бити мало пријатније, температура до 28°C.

Субота ће бити најтоплији дан овог септембра.

Очекује се сунчано и тропски топло. Максимална температура биће од 30 до 36°C, у Београду до 34°C.

У већем делу Србије очекује се сунчано, док се већ ујутро на северу и западу Бачке очекује облачност, понегде са пљусковима и грмљавином.

У питању ће бити предфронталне грмљавинске нестабилности.

После подне у северним и северозападним, а крајем дана и током вечери и у централним и западним пределима Србије очекује се јаче наоблачење и захлађење са кишом и обилним пљусковима и грмљавином. По продору хладног фронта биће идеалних услова за грмљавинске олује са градом, олујним ветром и обилним пљусковима. На појединим локацијама у веома кратком временском интревалу очекује се да падне и више од 30 литара кише по квадратном метру.

У току ноћи ово погоршање времена захватиће и јужне и источне пределе Србије, температура ће бити у осетнијем паду, а јужни и југозападни ветар у скретању на веома јак северозападни.

У ноћи ка недељи и у недељу ујутро врло обилне падавине очекују се у западним и југозападним пределима Србије, а у недељу током дана и у понедељак ујутро и у осталим пределима.

У већем делу Србије од суботе увече до понедељка очекује се да падне од 20 до 40 литара кише по квадратном метру, локално и више од 60 литара.

Услед очекиваних обилних падавина очекује се нагли раст мањих токова, а опрезност ће бити неопходна код мањих токова бујичног карактера.

У недељу ће бити и осетно хладније, у већини предела и за више од 10 степени, а температуре ће понегде једва прећи 20°C, па се у недељу очекује дан налик јесењем.

У понедељак током дана очекује се смиривање времена, до краја дана и постепени престанак падавина.

Почетком следеће седмице биће и веома ветровито, уз веома јак североисточни ветар, али и свежије.

Добра вест је да се од уторка очекује стабилизација времена, па ће сам крај септембра обележити сунчано и време налик летњем, уз температуре преко 25°C, понегде и до чак 30°C.