Прочитај ми чланак

Стиже погоршање времена: Упозорење за петак, ветар ће ломити дрвеће…

0

У ноћи пред нама над севером Италије и северним Јадраном очекује се јачање веома снажног циклона, који ће Србији донети јако погоршање времена.

Већ у току ноћи у Србији се очекује јаче наоблачење, а на северу ће бити кише и пљускова, углавном у Војводини.

Петак

У петак ће се центар веома снажног циклона премештати преко нашег подручја, а својим центром са северног Јадрана даље на североисток преко Панонске низије ка источној Европи. Очекује се брзо преемштање циклона, у склопу веома израженог југозападног висинског струјања, а овај циклон донеће Србији бурне метеоролошке појаве. У центру циклона очекује се пад ваздушног притиска на око 990-991 мб, а центру циклона најближе ће бити Бачка.

Због веома израженог циклона, очекује се веома велики градијент и вредности приска кретаће се од 993 мб на северозападу до 1005 мб на југоистоку Србијем због тога ће у целој Србији бити веома ветровито.

Ветар и хладни фронт

У петак ће у целој Србији дувати веома јак југозападни ветар, повремено са олујним ударима од 70 km/h, а у планинским пределима и вишим од 100 км/х. Ветар оваквог интензитета могао би да изазове и материјалну штету и да ломи дрвеће и друге објекте, па се препоручује огроман опрез, а он се препоручује и у саобраћају. После подне са северозапада се очекује продор хладног фронта и то прво у Бачкој, где ће северозападни ветар бити веома јак, на ударе и олујни. Крајем дана и током вечери јак, на ударе и олујни југозападни ветар и у осталим пределима Србије биће у скретању на северозападни при продору хладног фронта, али ће ветар бити у потпуном слабљењу.

Падавине

У петак ће у целој Србији облачно. Киша и пљускови ујутро се очекују на северу Србије, углавном у Војводини. У осталим пределима јутро ће бити суво. Током преподнева у свим пределима Србије биће суво. Средином дана, после подне и увече у свим пределима очекују се киша и пљускови са грмљавином. За разлику од региона (Хрватска, Словенија, Мађарска) где се очекују веома обилне и снажне грмљавинске олује, понедге и суперћелијске, Србију не очекују такве опасне појаве, а најопаснији био би ветар. При продору хладног фронта, пљускови са грмљавином понегдге могу бити и мало израженији.

Песак из Сахаре

Веома изражено и снажно југозападно висинско струјање у предњем делу циклона и у петак ће донети велике количине песка из Сахаре, па се очекује прљава киша.

Температура и до 28°C

Како ће се Србија налазити у предњем и топлом сектору циклона, снажно југозападно струјање донеће и веома топлу ваздушну масу са севера Африке. Биће веома топли и јутро и дан. Минимална јутарња температура биће од 12°C на југу до 18°C на северу Србије и у Београду, а максимална дневна од 22°C на северозападу до 28°C на југоистоку Србије, у Београду до 24°C. С обзиром на то да је просечна јутарња температура за крај октобра од 4 до 8°C, а дневна од 13 до 17°C, видимо да ће у петак бити топлије и за 10 степени од напоменутог просека. При продору хладног фронта температура ће бити у паду, али се не очекује значаније захлађење.

За викенд стабилизација времена

У суботу смена сунца и облака, само још понегде са падавинама.

Другог дана викенда очекује се сунчано.

Сунчано ће бити и током последња два дана октобра, односно у понедељак и уторак.

Очекује се право пролећно време, уз максималне температуре од 22 до 26°C, у Београду до 24-25°C.

Дакле, и сам крај октобра завршићемо натпросечно топлим временом, што ће већ сада засигурно овогодишњи октобар сврстати међу најтоплијим икада.