Прочитај ми чланак

Стиже лоше време: РХМЗ избацио два упозорења, црвени метеоаларм за овај део Србије

0

Два нова упозорења јутрос су осванула на сајту Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Прво је за 2. и 3. новембар, због јаког ветра, док је друго упозорење на велику количину падавина.

„У току ноћи између четвртка и петка (02/03.11.), као и у петак током дана (03.11.) дуваће јак јужни и југозападни, а у кошавском подручју јак југоисточни ветар са ударима олујне јачине. Најјачи удари ветра очекују се на југу Баната, у доњем Подунављу и на планинама (локално и преко 100 км/х), док ће удари кошаве у Београду достизати 60 – 70 км/х. Ветар ће ослабити у петак крајем дана“, објавио је РХМЗ.

А док ветар слаби, падавине се појачавају.

„Пљускови и грмљавина који се очекују у петак (03.11.) после подне и увече краткотрајно могу бити интензивни уз јак и олујни ветар (10 – 20 мм). Више падавина ће бити у суботу (04.11.) на југу и истоку Србије (од 20 до 50 мм, а локално и више)“, саопштио је РХМЗ.

Фото: РХМЗ

За четвртак је за већи део земље упаљен жути метеоаларм.

Фото: РХМЗ

У петак су Поморавље, источна и југозападна Србија у наранџастом, док је Банат у црвеном, што најављује врло опасно време.

Фото: РХМЗ

У Србији ће данас током дана бити претежно сунчано уз слаб и умерен северозападни ветар који ће на истоку повремено бити јак, а после подне се очекује ново наоблачење са југозапада, уз скретање ветра на слаб до умерен јужни. Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, ујутру постепено разведравање, а само ће још на југоистоку бити облачно са слабом кишом понегде.

Фото: РХМЗ

Током дана биће претежно сунчано уз слаб и умерен северозападни ветар који ће на истоку повремено бити јак. После подне ново наоблачење са југозапада уз скретање ветра на слаб до умерен јужни. Јутарња температура од 6 до 11, највиша дневна од 16 до 21 степен. Током ноћи облачно, у југозападним, јужним и југоисточним пределима местимично са слабом кишом.

И у Београду ујутру разведравање, током дана претежно сунчано уз слаб и умерен северозападни ветар. Касније после подне ново наоблачење, али ће се задржати суво време, а ветар ће бити у скретању на слаб до умерен јужни. Јутарња температура око 11, највиша дневна око 19 степени, пренео је Танјуг.