Прочитај ми чланак

Шта се догађа са премештањем аутобуске станице?

0

И даље није познато када ће се главна аутобуска станица преселити из центра града на Нови Београд, односно када ће бити завршена. О томе не одлучује Град већ Одбор директора Београдске аутобуске станице (БАС) који чини 11 директора. БАС у свом власништву има 3,3 одсто акција, а остатак је у рукама малих акционара.

Уговор о градњи аутобуске станице у Блоку 42 између БАС-а и Града потписан је 2017. године. Камен темељац је постављен 2018. године, а радови су се захуктали 2019. године.

„Ми имамо грађевинску дозволу која је издата у децембру 2021. године и у којој пише да ми за три године треба да пријавимо радове, а за пет година да добијемо употребну дозволу, значи имамо још четири пуне године да завршимо“, каже председник Независног синдиката БАС-а Слободан Коврлија.

За изградњу станице, БАС је узео кредит од 12 милиона од банке, а остатак је требало да финансира из сопствених средстава. Године пролазе, трошкови расту, појавили су се и дугови. Због пандемије коронавируса изгубили су око 35 одсто прихода.

„Сада су се на нашој парцели, где смо ми већ саградили један део, појавила три власника, породица Мартиновић, који траже упис. Значи, део који смо ми урадили радимо на нечијем земљишту. Ни Град Београд није урадио све своје обавезе, а ни ми због познате ситуације са короном нисмо извршили све своје обавезе“, истиче Коврлија.

Свако ко има 311 акција може да учествује у раду Скупштине акционара и да гласа. Са 9.000 акција може да мења правилнике. Одлуке доноси борд директора, а потврђује Скупштина анционара, таква су правила у Акционарском друштву БАС.

Предузеће средње величине у којем 30,1 одсто акција има Град, 10 одсто је у власништву ПИО фонда, а остатак припада радницима БАС-а и онима који су акције овог предузећа куповали на берзи.

Највише их имају они који су најдуже у БАС-у, а најмањи број акција које има неко од запослених је девет.

Мали акционари се надају да ће са менаџментом фирме и Градом наћи заједничко решење. Док се то не догоди, путници ће на пут и даље са старе станице, између градилишта и ограде.