Прочитај ми чланак

Србија због ЕУ поклања дом трговцу људима?!

0

zlostavljanje

Даут Ђогај (39), који је прошле недеље ухапшен због трговине људима, као расељено лице из нехигијенског насеља код “Белвила” на Новом Београду налази се на списку за доделу социјалних станова.

Иако је и на саслушању код истражног судије признао да је девојку (23) из Кладова држао заточену и доводио јој више клијената са којима је морала да има секс истовремено, услед чега је несрећна жена задобила тешке телесне повреде, он са тог списка неће бити скинут и на пролеће 2015. добиће стан!

На списку и осуђеник за крађе

На списку за трајно решење стамбеног проблема налази се такође и Синавер М. (31), који је средином октобра убо ножем у врат своју девојку С. Х. (14) у насељу Вишњица због сумње да га вара. Након хапшења је све негирао тврдећи да је С. Х. напао извесни Киза, који јој је некада био макро. Синавер је иначе пре два месеца изашао из затвора, где је одслужио казну због дела крађе, али то није препрека за добијање стана.

Наиме, иако су градске службе покушале да га скину са тог списка, партнери из ЕУ, која финасира изградњу ових станова, објаснили су им да кривични досије не спада у критеријуме за ову доделу, те на основу тога не може ни бити скинут са списка!? Ђогај, родом из Призрена са пребивалиштем у Београду, расељен је у априлу прошле године из “Белвила” заједно са још 486 особа и након тога привремено је смештен у такозвано мобилно насеље у Јабучком риту, где је добио „стамбени контејнер“.

Остале ромске породице у насељу кажу да нису ни изненађене његовим хапшењем, те да је и њих, као комшије, Ђогај такође малтретирао. Становници овог насеља су Ђогаја чак пријавили пре четири месеца, јер је у свом контејнеру држао “за своје потребе” извесну Милојку (25), коју је отео из другог насеља и чије троје малолетне деце је пребијао како би је застрашио! Њен случај тада је решио градски Секретаријат за социјални рад, који је спасао и склонио на сигурно.

Међутим, као корисник пројекта “Саградимо дом заједно”, који финансира Европска унија са 3,6 милиона евра, а спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у сарадњи са Градом Београдом, Канцеларијом високог комесара за људска права (ОХЦХР), Данским саветом за избеглице и Центром за унапређење становања угрожених социјалних група, он се налази на списку особа из “Белвила” којима ће бити обезбеђено трајно стамбено решење.

– Упознати смо са случајем Ђогаја. Већ смо контактирали са нашим европским партнерима, али, како нам је објашњено у неформалном разговору, немамо на основу чега да га скинемо са списка за добијање стана. Он је расељено лице са Косова, као и из насеља “Белвил”, и по томе задовољава све критеријуме. У тим условима се нигде не спомиње ни трговина људима ни да ли је лице осуђивано, то јест да ли има кривични досије као услов за доделу стана, па немамо на основу ког прописа да га скинемо са списка, како нам је речено у европским институцијама. Ипак, у петак смо им упутили поново званичан допис на ту тему – објашњавају за “Ало!” из Града Београда.

Терао жену на секс са више мушкараца одједном

Ђогај је ухапшен заједно са Робертом Р. (24) у акцији београдске полиције. Подсетимо, Роберт је своју супругу (23) најпре довео из Кладова у Београд и приморавао је на уличну проституцију од августа до октобра ове године у парку код Економског факултета. У међувремену се договорио са Ђогајем да несрећну жену он “преузме” како би јој “пронашао муштерије” које ће за секс плаћати више од 1.000 динара. Ђогај ју је закључао у изнајмљену кућу у Крњачи и нудио је за групни секс по цени за 9.000 динара. Измучена жена успела је да пријави све полицији тек када је са тешким телесним повредама примљена у болницу. Њен муж и Ђогај су признали кривична дела.

 (АЛО)