Прочитај ми чланак

„Србија је устала“: Крагујевчани у шетњи против насиља (ВИДЕО)

0

Протест “Србија против насиља” одржан је вечерас у Крагујевцу на Ђачком тргу, где се окупило више стотина грађана. Скуп је протекао у миру и достојанству, без икаквих страначких обележја, а окупљеним суграђанима обратила се професорка српског језика Марија Благојевић, која је прочитала захтеве грађана. Са скупа је послата порука "Устала је Србија".

Ђачки трг испред Прве крагујевачке гимназије био је крцат.

Грађани свих генерација, млади, пензионери, средњошколци, породице са малом децом, аплаузима и овацијама поздрављали су сваки појединачни захтев који је прочитала професорка Марија Благојевић.

Она се окупљеним грађанима обратила речима “поштовани борци против извитопереног система вредности” и позвала их да са скупа сви заједно поруче “да нема одустајања од захтева”.

А захтеви су јединствени и исти као и они упућени са скупа у Београду.

То је заустављање промоције насиља у јавном простору, смена свих чланова РЕМ-а, укидање ријалити програма и емисија које промовишу насиље и неморал на телевизијама с националном фреквенцијом, одузимање националне фреквенције ТВ Пинк и ТВ Хепи, затим смена минситра Братислава Гашића и шефа БИА Александра Вулина, као и усвајање оставке министра Бранка Ружића.

Професорка Марија Благојевић је у свом говору указала на урушено и девастирано стање у просвети и рекла да долази из “најзапуштеније њиве нашег друштва, која се зове просвета”.

Она је истакла и да су из просвете, годинама и деценијама упозоравали шта ће се десити нашем друштву “због систематског урушавања и небриге према најплодоноснијем стаблу”.

Такође, професорка се јавно захвалила и ученицима Прве београдске гимназије који су препознали проблем и упутили сличне захтеве.

На протесту у Крагујевцу били су и представници градске опозиције, али се нико од њих није обраћао грађанима.

Скуп “Србија против насиља” организовале су три Крагујевчанке, три мајке, Невенка Јонтуловић, Александра Костић и Драгана Милетић.

Оне су за Нова.рс рекле да су “биле вођене мајчинском снагом” и грађанским духом у жељи да за своју, али сву другу децу створе боље и безбедње услове за школовање и живот.

После окупљања на Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије, колона од неколико стотина грађана кренула је у симболичну шетњу Главном улицом до Трга код крста где је званично и завршен скуп.

Једна од организаторки, Драгана Милетић на крају протеста је поручила, “ко је хтео да нас броји, она нас је пребројао, ми знамо колико нас има”.

Она је своје обраћање завршила речима “Знамо да нисмо сами и да се не плашимо. Устала је Србија”.

Протест у Крагујевцу трајао је сат времена и протекао је без икаквих инцидената. Током шетње кроз центар града, саобраћај на градским раскрсницама регулисала је полиција која је преусмеравала возила.

Више хиљада Крагујевчана окупило се ове суботе на скупу „Србија против насиља“ пославши јасну поруку да „нема потребе за пребројавањима“, да „више нисмо сами“ и да је „устала Србија“.

– Драги суграђани, данас је лепо бити Крагујевчанин. Окупили смо се против насиља, ко је хтео да нас броји. Ми знамо да нас има и да нисмо сами – рекла је Драгана Милетић, једна од организаторки скупа, те је истакла и да је устала Србија.


– Ко може, видимо се у петак у Београду… Нисмо сами – закључила је она на скупу у Крагујевцу.

Окупљенима се обратила и професорка Марија Благојевић, српског језика и књижевности из Техничке школе.

– С обзиром на догађаје од претходне недеље сматрали смо да је најпримереније да се присутнима обрати неко из просвете – каже Невена Јонтуловић, једна од организаторки.


– Са овог места морамо да поручимо – не одустајемо од захтева: заустављање промоције насиља у јавном простору, смена свих чланова РЕМ-а, укидање емитовања риалити програма и емисија које промовишу насиље на националној фреквенцији, смена министара Гашиċа и Вулина и одузимање националне фреквенције ТВ Пинк и Хепи – истакла је она и позвала грађане на шетњу до Крста.

Она је просвету назвала најзапуштенином њивом и позвала грађане у следеċи петак испред Скупштине Србије на скуп пијетета Србија против насиља у Београду.