Прочитај ми чланак

СРБИ СА КОСОВА: Пљачкају нас и Београд и Приштина

0

Глоба, срамота, безобразлук, пљачка, тако се у Грачаници коментарише астрономска наплата осигурања које осигуравајуће компаније наплаћују на прелазима Косова и уже Србије.

poliseЕкспонати и докази: Полисе и таблице као потврда да је ограничена слобода кретања

Иако је већ четири године од постигнутог „привременог“ договора о слободи кретања у Бриселу, преко Мердара путују само они који могу да плате више од 100 евра (за месец дана) за осигурање возила у правцу ка Београду, или 20 евра (за недељу дана) у правцу ка Приштини. Надлежни проблем једноставно игноришу, па су зато грађани одлучили да реагују, и то у уметничкој форми.

У Алтернативном културном центру у Грачаници у петак увече одржана је изложба инсталација под називом „Глоба(лизација)“ посвећена непотребним и скупим наметима. 

Нема људскости

– Људи су изгубили осећај за нормално, за људскост, и осећај за право. Већ три године је на снази тај привремени споразум о слободи кретања који је омогућава само онима који имају новца да путују. Замислите, од наплате осигурања за један дан се прикупи новца толико да може да се омогући лечење једног детета. Колико деце је могло за све ово време тим новцем да се помогне – пита Ненад Максимовић. 

– Изложба нема политички карактер и апсолутно не желимо да је доведемо у везу са Бриселским споразумом и слободом кретања која је омогућена онима који имају новца да је приуште. Нема никакве везе ни са чињеницом да су браћа оба премијера део управног и надзорног органа у осигуравајућим друштвима (које наплаћују полисе осигурања) и на Косову и у централној Србији, већ ова изложба има намеру да подстакне људе да почну да примећују ствари које нам сметају, које нас ограничавају и да се против њих побунимо – каже Ненад Максимовић, директор Центра за мир и толеранцију из Грачанице.

На зидовима су изложене и дупле таблице, а уз све је и подсетник шта је све могло тим новцем да се купи.

Један од организатора изложбе, Богољуб Маринковић, власник агенције за превоз путника Кимко, која превози Србе до Ниша и Београда, наводи да само за осигурање возила годишње плаћа око 10.000 евра месечно. Криви су, каже, и „Влада Србије, а и Приштине, јер не желе да седну да разговарају око те чисто техничке ствари“.

– За неког је то граница, а неког административна линија, а за нас проблем, јер све то морамо да плаћамо. Не очекујем решење проблема, јер су и до сада обећавали. А што би решили ако нам узимају новац? Узима и једна и друга страна. Вероватно им то одговара, јер ово може да се реши само да осигуравајуће куће седну и договоре се. Треба само добра воља – каже Маринковић. 

Плаћају и болесни

Горан Станковић донео је своје полисе на изложбу. Прелаз и осигурање платио је, каже, бар 50 пута до сада, а неретко и када је возио мајку код лекара.

– Месечно ме изађе око 130 евра, па ви видите колико је то. Катастрофално је то што се ради. Представници власти ћуте, док глобу плаћају само Срби са Косова и Метохије. Моја мајка је тежак срчани болесник и не може да путује аутобусом. Пре десетак дана ишли смо за Београд јер је добила упут. Ето, ја сам имао и платио осигурање, али размислите шта је са онима који немају да плате – пита он. 

У организацији изложбе је учествовао и Медија центар из Чаглавице. 

– Изложбом смо хтели да пошаљемо поруку да је ово што су Београд и Приштина договорили глоба. И не само то. Ово је срамота, безобразлук, пљачка, лоповлук, вероватно јединствен феномен у Европи, а можда и свету. Могу да разумем да два криминалца договоре неку пљачку неког појединца, неке банке, можда и неког народа или државе, али је несхватљиво да две владе, влада Косова и Влада Србије седе за столом и договоре пљачку сопственог народа. Очекујем да наши Срби које смо у кампањи гласали, који су обећавали решење овог проблема, нешто и ураде, да подигну глас – каже Будимир Ничић, директор Медија центра.

(Вести)