Прочитај ми чланак

СРАМОТА За град су људи 5. категорија! Родитељи траже чист парк за своју децу

0

- Успели смо да скупимо потписа за иницијативу "Паркић по мери сваког детета", па ћемо у четвртак, 10 јуна, у подне отићи у Општину Чукарица да предамо петицију и тражимо пријем код председника општине Чукарица, каже Нада Гладовић Србин.инфо испред групе родитеља у Железнику.

А затим додаје:

– Петицијом желимо да укажемо на један од великих проблема у Железнику који се тиче наше деце. Наиме, огромна зелена површина између улица Ударних бригада и Драгојла Дудића представља уједно и највећи парк у Железнику у којем се игра и окупља велика већина деце из Железника. Због неодговорног понашања надлежних служби (Комуналне службе, Градског зеленила, ЕДБ) овај парк је је апсолутно неуређен, запуштен, прљав и неосветљен. Комуналци који повремено долазе уопште не уклањају смеће а што би с обзиром на проток деце у парку требало да буде свакодневно.

Канте су увек претрпане, не постоје услови за одлагање ђубрета па се исто временом разнесе по целом паркићу, што указуј на чињеницу да комунална служба нередовно одржава овај простор. Справе за играње деце су старе, оронуле и изломљене, травњаци су неуређено и прљави а такође је све и небезбедно јер је корење свуда а зарђале и неупотребљиве справе за игру малишана престављају озбиљну претњу за безбедност деце. На све то и поред упозорења за ограничења брзине, сведоци смо да се неретко могу видети возила која кроз парк возе неприлагођеном брзином.

Општина Чукарица очито нема намеру да реши постојеће стање а такође ни Град Београд. Са родитељима из паркића договорили смо се да напишемо петицију и протестно писмо које ћемо упутити Општини Чукарици и надлежнима на нивоу града Београда. Зато захтевамо конкретно: уређење зелене површине, замену свих застарелих справа за играње, вођење расвете и постављање лежећих полицајаца, интензивирање рада комуналних служби, редовније одржавање сходно Закону о уређивању јавних површина у насељеном месту, Изградњу терена за мали фудбал, постављање кошева за баскет, терен за тенис (одлична локација испред Ударних бригада 1-3, равна површина без дрвећа), постављање одморишта са настрешњицама, постављање чесме или фонтане у централном делу парка и преуређење негдашњег базена (предлог – терен за мини голф), за Србин.инфо наводи Гладовић додајући:

– Нас родитеље је посебно иритирао и коментар бившег помоћника председника општине Чукарице, а сад директора ЈКП пијаце Београд, Предрага Јеремића, који је на друштвеним мрежама коментарисао нашу иницијативу са констатацијом да Железник припада петој категорији одржавања те зато не може имати пристојан парк за децу. Другим речима поручио је свима нама да смо грађани другог реда.