Прочитај ми чланак

Специјалци се јутрос повукли из села Дрен, остао страх Срба

0

Генерал Митар Ковач оцењује за РТ Балкан да су базе на северу Косова "у суштини мини касарне преко којих Приштина жели да успостави потпуну контролу комуникација и територије"

Припадници специјалне косовске полиције повукли су се јутрос одвезли се у 15-так џипова и пет комби возила из подручја села Дрен у општини Лепосавић где су јуче почели радови на изградњи пете по реду базе косовских безбедносних снага на северу Косова и Метохије.

Око 300 мештана из овог села и даље су окупљени у близини места где су јуче извођени радови, а неки од мештана ноћ су провели напољу, протестујући на тај начин због градње базе и одузимања земље мештанима.

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је јутрос у овом селу да, према информацијама које је добио од потпуковника Косовке полиције Ветона Ељшанија, радови данас, односно до даљњег неће бити настављени.

Грађевинске машине и даље су у атару Дрена, а у селу су и припадници Косовске полицијске службе.

Генерал у пензији Митар Ковач каже за РТ Балкан поводом почетка изградње нове, пете по реду базе на северу Косова, да се „тренд осионости приштинских власти на овај начин само наставља“. По његовим речима „сваки уступак Републике Србије у смислу адекватног нереаговања како према Европској унији, према НАТО, УН, у Приштини су користили као знак слабости и настављали процес тихе окупације севера Косова“.

„Прво су долазили са мањим снагама, класичним полицијским, после су повећавали контигенте, постављали пунктове, зоне за контролу, барикадирали и засипали споредне путеве који не иду на прелазе. Они су изолацију севера Косова почели одавно и после барикада Срба кренули заједно са Кфором да умреже север Косова својим полицијским, безбедносним, па и војним снагама. Њихова војска није формално проглашена, али, НАТО њу одавно прави“, каже генерал Ковач.

Базе=Миникасарне

Он оцењује да су базе на северу Косова „у суштини мини касарне преко којих Приштина жели да успостави потпуну контролу комуникација и територије и да малтретирањем, правим малтретирањем људи на тим путевима сеје страх“.

„Проверавају документа, проверавају кретање лица, контролу дотока роба из Србије и у унутрашњости. Суштински они на тај начин успостављају потпуну власт Приштине без икакве аутономне власти Срба на северу Косова. Они су вакуум оставки полицајаца на северу Косова искористили да ојачају своје снаге, да спрече било какво цурење информација и да у том једном недефинсаном односу донесу и закон о експропријацији земљишта и убрзано наставе изградњу база. Све је то наставак тортуре над српским народом уз очигледно прећутно понашање како  Кфор тако и Еулекс и не можемо рећи да ишта добро чека Србе. Помало је чудно што Влада Србије не излази са својим ставовима према међународним организацијама. Не знам о каквом се споразуму сада може говорити ако се пуца на људе на пунктовима ако се носи дуго оружје на северу Косова. То је брука и срамота и за Европу и за нас што све то осуђујемо само преко медија а не предузимамо реално ништа да се то стање промени“, каже Ковач.

После одлуке Владе тзв. Косова од средине јануара ове године о експропријацији 80 хектара земље у селима Дрен и Лешак у општини Лепосавић, јуче су у засеоку Засеље почели радови на проширењу сеоског пута који од магистрале Лепосавић – Јариње води према локацији будуће базе. Потпуковник косовске полиције Ветон Ељшани јуче је окупљеним мештанима рекао да ће на том месту бити „гранична полицијска станица“.

По оцени генерала Ковача, „нешто што је сада полицијска база може бити и војна, може бити мешовита, заједничка“.

„Оно што се види јесте да распоред изградње тих база јесте и у једној и у другој функцији. Где год им буде потребна која од тих снага или заједничко базирање они ће то и чинити. Верујем да ће свака од тих база у неком догледном времену бити поседнута од заједничких, или чисто војних или чисто полицијских снага“, каже Ковач.  

Наш саговорник оцењује да су базе које су већ инсталиране на северу Косова као и оне чија изградња почиње, „пре свега у функцији наметања воље Приштине над локалним становништвом“.

„То је оно што је најопасније, што им такав распоред објеката омогућава потпуну контролу административне линије или границе, како кажу они, КФОР и читав Запад. Базе у унутрашњости служе за контролу комуникација и контролу стратешких објеката, пре свега мислим на Газиводе и комуникације које иду преко прелаза ка унутрашњости Косова“, каже Ковач.

База у селу Дрен код Лепосавића пета је по реду која је изграђена или чију изградњу Приштина почиње у последњих непуне две године. Журба Приштине у инсталирању безбедносних објеката, умрежавању севера Косова и Метохије је очигледна.

„Они наравно желе да заокруже власт на северу Косова и то је свакоме било јасно и пре две, три године, раније. Неки наши промашаји и неадекватно реаговање у неку руку су им то омогућили. Ми смо на сваки њихов агресиван прелазак са дугим цевима ишли само медијски, осуђивали то и на томе би се стало. Нисмо прекидали било какве договоре и споразуме захтевима за враћање на пређашње стање. Они су проценили да је то слабост Републике Србије и адекватно тим проценама реаговали  до данашњег дана, а тако ће и у блиској будућности сигурно“, оцењује генерал Ковач.

По његовој процени, „оволики број база на северу Косова свакако ће негативно утицати на сутрашњу, евентуалну Заједницу српских општина на КиМ“.

„Наш услов сада би требало да буде да све те базе нестану са тог подручја. Мислим да се било какав споразум, према сада актуелним плановима, у јавности сада углавном негативно доживљава, и то са потпуним правом. Бриселски споразум је искоришћен за њихово успостављање државности и за одузимање ингеренција српских локалних средина и Републике Србије на северу Косова. И свакако да и сада људи и на северу Косова и у централној Србији са зебњом очекују било какав споразум са Албанцима којима би се угрозиле границе и територијална целокупност, интегритет Србије. Не може се нешто проглашавати споразумом а да се отцепљује део националне територије да се мења сопствени Устав и да се мењају границе“, закључује генерал Ковач.

Из Српске листе јутрос је саопштено да је председник СЛ Горан Ракић „у име српског народа, и власника земље, која се отима нелегалном експропријацијом Владе Аљбина Куртија упутио протестно писмо амбасадорима САД, Велике Британије, Француске, Италије, Немачке, као и шефовима мисија ЕУ, УНМИК, ОЕБС као и команданту Кфора“.

„У писму је јасно указано на кршење свих правних прописа којима је регулисано питање експропријације, те да је овај поступак неприхватљив за власнике непокретности, и српски народ који живи на северу Косова и Метохије, те да се ови једнострани потези разумеју као институционално насиље и отимачина српске земље од српских домаћина. Уједно су у писму сви позвани да хитно зауставе ове нелегалне поступке и спрече даље угрожавање мира, правне и физичке сигурности нашег народа од стране режима Аљбина Куртија“, стоји у саопштењу Српске листе.