Прочитај ми чланак

СНС-СПЦ: Црква забранила мештанима окупљање у порти јер се буне против Рио Тинта!

0

Епархија шабачка забранила је окупљање мештана у порти Цркве Светог Ђорђа у Горњим Недељицама. Ова одлука уследила је, како сазнаје “Нова”, због посете посланице Европског парламента Виоле фон Крамон, а мештани сумњају да иза решења Црквеноопштинског управног одбора стоји и намера да се спрече њихови састанци на којима би говорили против „Рио Тинта“.

Одлуком Епархије шабачке, Црквеноопштински управни одбор донео је одлуку да се црквена сала и порта могу користити само за верске потребе, уз напомену да су друге врсте скупова забрањене.

ФОТО: Приватна архива

 

Због поменуте одлуке, мештани Горњих Недељица, места које се налази у долини Јадра и које је предмет интересовања компаније „Рио Тинто“, упитили су допис патријарху СПЦ Порфирију са молбом да ревидира донето решење.

„Ова одлука је последица инцидента, кад су људи из СНС дошли да се свађају са европосланицом Виолом фон Крамон. Њих је довео један човек из Лознице, представник СНС, дошли су неким џипом… Они су нам свима правили проблеме, свађали су се, викали, провоцирали. Након тога је Епархија шабачка донела одлуку да је нама забрањено окупљање у порти цркве“, рекао је пољопривредник из села Коренита Предраг Ђурић.

Због одлуке да „Рио Тинто“ ископава литијум у долини Јадра и због најаве да би то могло трајно да угрози животну средину, крајем октобра посланица Зелених у Европском парламенту Виола фон Крамон посетила је Лозницу и Горње Недељице, а тамо су је сачекали одброници СНС, који су јој упутили низ увреда.

Душан Филиповић, адвокат Коалиције организација против корупције у заштити животне средине, рекао је за “Нову” да је забрињавајуће да се одлука о забрани односи на порту цркве.

“Разумео бих кад би рекли да је забрањено окупљање у парохијском дому, али они су рекли да нема окупљања у порти. А порта је ваљда слободна”, наводи он.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!