Прочитај ми чланак

Скелети пет особа из 7. или 8. века пронађени код Варварина

0

Неколико скелета за које се претпоставља да потичу из 7. или 8. века откривени су приликом извођења радова на изградњи Моравског коридора Појате-Прељина у атару села Маскаре код Варварина.

Потез где су пронађени људски остаци, вероватно пет лица, чија датост тек треба да се прецизније утврди током наредне недеље, заштићен је док трају истраживања, која су сада у рукама Завода за заштиту споменика у сарадњи са археолозима Народног музеја Крушевац.

Ilustracija
© Фото: Pixabay/annblack

Полазна претпоставка је да су радници наишли на гробље поред већ раније познате ранохришћанске цркве на локалитету Бедем, чији су темељи нађени 2008. године, због чега се претпоставља да су и људски остаци из периода 7. или 8. века.

Иако се у Варварину већ данима говори о проналаску „ћупа злата“ за откриће било каквих драгоцености нема потврда.

Археолози су 2008. године пронашли на локалитету Бедем у Маскару остатке петобродне базилике и то истражујући остатке византијске тврђаве из доба цара Јустнијана. Овај верски објекат је дужине 25 и ширине 12 метара. На истом локалитету чије су раније утрвђене димензије 130 са 130 метара, нађени су и трагови старијих цивилизација, а међу најстаријим слојевима су они који датирају из четвртог миленијума п.н.е.

Стручњаци су кроз више пројеката претходних година радили проучавање терена и заштитна истраживања у склопу пројекта изградње Моравског коридора који ће бити укупне дужине 112 километра, са три деонице које ће повезивати Расински, Рашки и Моравички округ, односно градове Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Варварин, Ћићевац и Крушевац.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!