Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ, нестао део заштићене шуме на Копаонику

0

Београд -- Из заштићеног дела шуме, у националном парку на Копаонику "нестало" преко 3.000 кубних метара дрвета, саопштило Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Како наводе у том друштву, чије је седиште у Новом Саду, пролазници на Јанковим барама били су шокирани огољеним земљиштем и стотинама трупаца, пањева и разбацаних грана на месту где се налази столетна четинарска шума, пренео је „Блиц“.

У ДЗППС наводе да се ради о шуми која се налази у првом степену заштите, где није дозвољена никаква привредна делатност.

„Према незваничним информацијама последњих месеци на више локалитета у националном парку ‘Копаоник’ посечено је преко 3.000 метара кубних дрвета и то од стране оних који би требали парк да чувају“, Јавног предузећа Национални парк Копаоник“, наводе у ДЗППС.

Како кажу, до сада су на мети дрвосеча најчешће биле шуме у притватном власништву, али је последњих година све учесталије пустошење заштићених подручја – резервата и националних паркова.

Из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије оштро осуђују, како наводе, „грубо кршење прописа од стране руководства Националног парка. „Национални парк Копаоник је зарад брзе материјалне користи одлучио да посече шуме које са разлогом нису експлоатисане деценијама“, наводи још то друштво.

Милан Ружић, председник ДЗППС каже да се ради о националном благу, строгом резервату у коме осим псоета туриста и научноистраживачког рада нису дозвољене друге радње.

Заштитари пртица наводе да се су на овај начин нестале многе заштићене и угрожене врсте као што су лешникар, црна жуна, гаћаста кукумавка и дугорепа сова.

„Овакво вандалско уништавање шума, осим осиромашења биолошке разноликости, доприноси ерозији, новим поплавама и губитку пијаће воде. Друштво за заштиту и проучавање птица Србије упутило је протест надлежном Министарству за заштиту животне средине и руководству Националног парка „Копаоник“ са захтевом да им се хитно доставе информације о овом догађају“, закључују у ДЗППС.