Прочитај ми чланак

Север Косова и Метохије блокиран 12 дана, Срби не одустају

0

Дванаести је дан од како су Срби на барикадама у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић на северу Косова и Метохије. Кажу да ће бити уклоњене када буду ослобођени Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић и када се специјалне снаге такозване косовске полиције повуку са севера покрајине. Прелази Јариње и Брњак су затворени, ситуација је мирна.

Мисија Еулекса саопштила је да је безбедносна ситуација „узнемирујућа и напета“, те да се барикаде морају одмах уклонити.

Кфор позива све стране на КиМ да омогуће безбедност и слободу кретања и да решење ситуације треба тражити путем дијалога.С друге стране, адвокати ухапшеног бившег полицајца Дејана Пантића, које је ангажовала Канцеларија за КиМ, у петак су опет тражили суду у Приштини да се његовом сину и супрузи омогући да га чују бар на минут, али пети дан суд не одговора, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Породица Дејана Пантића отишла је самоиницијативно до базе специјалних косовских јединица близу административног прелаза Јариње, али ни после 12 дана није им било дозвољено да ступе у контакт са Дејаном, а једино што су успели било је да предају одећу и ствари за личну хигијену, рекао је претходно Пантићев син Предраг за Косово онлајн.

Кризни штаб српског народа позвао је на протест сутра у 12 часова у Рудару код Крста због, како су рекли, најновијих претњи Аљбина Куртија и директне подршке немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа Куртију.