Прочитај ми чланак

“Ријалити је коначно дочекао свој крај”

0

"Ово је почетак краја ријалитија на начин на који се сада емитују. Ми тај процес само треба да убрзамо и од сваког од нас зависи када ће крај доћи. Чим се формира влада, ми настављамо притисак да министарство да мишљење и на одлуку РЕМ-а, али и на наш предлог закона", каже за Нова.рс Саво Манојловић, председник Удружења за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ). Манојловић одлуку Савета Регуларног тела за електронске медије (РЕМ) да покрене израду правилника, којим ће бити ограничено емитовање ријалитија у термину од 23 часа до 6 ујутру оцењује позитивно и истиче да УЗУЗ неће одустати од предлога закона који је потписало преко четрдесет хиљада грађана.

“Делује ми да РЕМ коачно даје знаке живота, захваљујући новим члановима – Слободану Цвејићу и Јудити Поповић. Реч је о члановима који очигледно неће само да примају плате и ћуте. У старту су подржали иницијативу грађана за ограничавање ријалитија, а користе и све законске механизме унутар РЕМ-а”, каже Манојловић, који даље објашњава зашто је ријалити проблематичан, те шта је мотив његове иницијативе.

Foto: Printscreen

“Све ове године ми смо имали промоцију најгорих видова криминала, насиља и проституције у ријалити програмима. Делови РЕМ-а који су ћутали су били саучесници у томе.”

Манојловић даље закључује да је донето решење од стране Савета РЕМ-а једино правно исправно.

“Усвојено решење је заправо једино правно исправно. Кроз грађанске акције, и ако буде требало протесте, даћемо подршку овој одлуци РЕМ-а. Истовремено желимо да се ова одлука провуче и кроз закон који је предложило 42.852 грађана. Такође ћемо инсистирати на увођењу минималног културног, научног и програма за децу”, истакао је он у разговору за Нова.рс

Подсетимо, током емисије “Питања гледалаца” у ријалитију “Задруга”, која се емитовала 16. септембра у вечерњим сатима, Кристијан Голубовић се заклео у своју децу да ће он, или “његови људи” убити Станију Добројевић, са којом је од раније у сукобу.

“Љут сам што ми је Станија поменула дете. Могао бих да је кољем грицкалицом и да се смејем грохотом. Не постоји сила на коју не бих ударио, не постоји садизам, мучење које не бих употребио над било киме када је моје дете у питању. И туђе дете, а камоли моје. Зато треба очекивати све од мене, само на ту тему”, рекао је Кристијан.

Када му је Марија Кулић рекла да треба да заборави на сукоб са Станијом, Голубовић ју је саслушао, али је рекао да не заборавља. Потом је јавно запретио старлети убиством.

“Заклињем се сада у своје двоје деце да ћу убити Станију Добројевић лично, или преко мојих људи, ако ми се искрено не извини због увреда на рачун деце. Запамтите ово, по цену да идем 40 година на робију, а нису уопште битне паре. Сада знате шта је у питању – рекао је он, док су задругари остали неми. На његове претње јавност је бурно реаговала, а многи су поручили Станији да не улази у ‘Задругу’. Старлета је и сама уплашена због овога, па је објавила видео с претњом на Инстаграму.

“Нисам веровала да ћу бити принуђена да овако нешто окачим на свој профил, али нажалост морам како бих на време реаговала, апеловала и пробудила свест код нашег народа. Ово није први пут да ми се на националној телевизији на најбруталнији начин јавно прети смрћу! Пре пет година ме је овај човек јавно рекетирао! Сад јавно прети смрћу! Доста више”, рекла је она и додала да ће га тужити.

Савет РЕМ-а је потом покренуо израду правилника, којим ће бити ограничено емитовање ријалитија у термину од 23 часа до 6 ујутру, што је за Нова.рс потврдио члан Савета, Слободан Цвејић.

Осим тога, РЕМ ће поднети кривичну пријаву против Кристијана Голубовића због претњи изречених у ријалити програму и покренути поступак против ТВ Пинк, где је тај програм емитован.