Прочитај ми чланак

Регистрована Црногорска католичка црква

0

crna-gora-kotor

(Танјуг, Бета)

Министарство унутрашњих послова (МУП) Црне Горе регистровало је Црногорску католичку цркву, чиме је прекршен уговор потписан са Ватиканом, објавио је данас подгорички лист „Дан“.

Како се наводи, у уверењу о регистрацији, које је издала Подручна јединица МУП-а за управне послове у Бару, наводи се да је верска заједница Црногорска католичка црква пријавила своје постојање са седиштем у Сутомору.

У Министарству унутрашњих послова агенцији Бета нису ни потврдили, ни демантовали ту информацију, али су обећали да ће проверити регистар верских заједница.

Канцелар Бискупије которске дон Павао Медаћ казао је да верује да се неко грубо нашалио, јер би, како је навео, било скандалозно да је МУП регистровао тако нешто и дозволио злоупотребу имена Католичке цркве.

„Верујем да је у питању неко удружење грађана које се регистровало као невладина организација. У сваком случају, МУП није смео дозволити злоупотребу“, рекао је он.

У Црној Гори и даље је на снази Закон о верским заједницама из 1977. године.

Црна Гора и Ватикан потписали су 27. јуна 2011. године Темељни уговор. Тим документом регулисан је правни статус Католичке цркве у Црној Гори. Конкордатом се признаје право Католичкој цркви да оснива, мења, укида или признаје црквена правна лица према одредбама канонског права.

Црна Гора гарантује Католичкој цркви и њеним правним и физичким лицима слободу комуникације и одржавање веза са Ватиканом, са бискупским конференцијама, партикуларним црквама, установама и лицима у држави и иностранству.

На подручју Бара, а нарочито у Сутомору, има грађана који се на пописима изјашњавају као Црногорци католици и сматрају да имају право на сопствену верску заједницу.

У Сутомору постоји и дво-олтарска црква, у којој се моле и православци, и католици.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!