ПРОТЕРУЈУ ПАТРИOТИЗАМ ИЗ ШКОЛА – забрањене мајце са натписом „Догодине у Призрену”

0

"Скидајте мајице са Гаврилом Принципом и Догодине у Призрену": Директор школе забрујао на ђаке, а ово је његово објашњење.

Станислав Стевуљевић, директор основне школе „Никола Тесла“ у Раковици, тражио је од петорице осмака да скину мајице са натписом „Догодине у Призрену“, док је њиховом другу рекао да пресвуче мајицу са ликом Гаврила Приниципа.

Инцидент се догодио у петак, за време великог одмора, а одлука директора посебно је разгневила оца дечака који је носио мајицу са ликом Гаврила Принципа и који је причу изнео у јавност.

Директор школе каже за Телеграф.рс да никога није скидао, како се наводи у појединим медијима, али не пориче да је од ученика тражио да се пресвуку.

Директор тврди да је ношење таквих мајица забрањено, те их је зато натерао да их скину; Принтскрин: ТВ Пинк

– Њих петорица су носили мајице са поруком „Догодине у Призрену“, са све авионима и тенковима, док је један ученик носио мајицу са ликом Гаврила Принципа и речима „наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу“. Нису тако дошли обучени у школу, већ су те мајице понели у торбама и онда су се пресвукли на великом одмору да би их друг сликао за друштвене мреже – прича директор Стевуљевић.

Дежурни наставници су пријавили ђаке, јер је ношење мајица са било каквим обележјима у школи забрањено, тврди он.

– Позвао сам ђаке у канцеларију да разговарамо о правим начинима за исказивање патриотизма. Рекао сам им, рецимо, да кад наврше 18 година могу да се пријаве да служе војску. Ношење мајица са порукама које могу изазвати свакакве реакције не ваља. Замислите да су урадили селфије у тим мајицама и да се то појавило на мрежама, онда би рекли „погледајте шта се ради у школама, какве су ово провокације…“. Цела држава се упиње да нормализује односе са комшијама, а онда ми треба у школама да правимо скандале – одговара директор школе.

На питање да ли је тачно да је за Гаврила Принципа рекао да је „мајмун који је изазвао Први светски рат“, викнуо је као из топа:

– Не, никако. Тако нешто би изјавио само комплетан лудак – одговара Стевуљевић.

На питање да ли директор који Гаврила Принципа, признатог националног хероја и важну историјску личност, сматра „провокацијом“ треба и даље да остане на челу једне основне школе, министар просвете Младен Шарчевић је рекао:

– Ношење гардеробе са разним натписима, било навијачким, историјским, провокативним, јесте у школама забрањено. Али исто тако је забрањено и да се запослени у школама понашају непедагошки према ученицима. Ако су заиста деца била скинута, то је за сваку осуду. Директор је требало да задржи децу и да о томе обавести родитеље. У сваком случају, ми ћемо испитати овај случај – каже Шарчевић за Информер.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!