Прочитај ми чланак

Представљен пројекат „Нови Златибор – визија будућности“

0

У присуству министра омладине и туризма Хусеина Мемића, директора ЈП Емисиона техника и везе Саве Савића, председника општина Златиборског округа, директора приватних и јавних предузећа и бројних партнера Општине Чајетина представљен је пројекат новог Златибора тј. нових садржаја на врху Торника, као и пројекат нове трасе гондолске жичаре од врха Торника до Прибојске Бање.

Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић је нагласио да се „Златибор налази на раскршћу путева до кога је постигнут један запажен ниво туристичких услуга и да се сада налазимо на тој прекретници да ли ћемо да останемо на том нивоу и да стагнирамо или да користимо те иновативне методе, захтеве и потребе савременог туристе и да идемо напред“.

Са бројних студијских путовања и гостовања страних делегација на Златибору и током наших путовања по Европи полако смо бележили и преписивали, додао је Стаматовић, и оно што је било могуће према нашој законској регулативи да се примени код нас, ми смо то и применили у пракси. Највише смо користили искуства скандинавских земаља, јер су они изузетно практични. Нашу стратегију развоја која је урађена 2004. године је уз нашу стручну помоћ урадио норвешки институт Нива и тада су нас питали за који вид туризма хоћемо да се определимо у нашим стратешким плановима, ми смо се определили за масовност, јер су у сваком послу профит и зарада управо у масовности. Има послова у којима можете да чувате и етно туризам, да се бавите заштитом животне средине и да сачувате тај планински стил градње, али је питање да ли држава има новца да развија такав вид туризма. Пошто га тада није било, определили смо се за масовни туризам.

Определили смо се за овај модел, урадили смо једну фазу, сада нам предстоји друга фаза, градња новог Златибора, изградња голф терена, изградња спортских терена, тих неких забавних садржаја које савремени туристи траже.

Трудићемо се да радимо у општем интересу, да помогнемо својој држави, да помогнемо локалном становништву где ми живимо и где добијамо подршку за све ово што радимо. Хоћу овим путем да се захвалим свим оним људима, компанијама, извођачима, министарствима, на разумевању и који су нам помогли. Надам се да ће Златибор врло брзо стати у ред светских туристичких дестинација . Мислим да Златибор има будућност, да Србија има будућност, закључио је Стаматовић.

Министар туризма и омладине Хусеин Мемић је нагласио да су присутни „имали прилику да виде где ће Златибор бити за три, пет или 10 година“ и да је задовољан што је видео да су планови јако озбиљни. „Као ресорно министарство им стојимо на располагању и током посете Златибору сам
разговарао са директором туристичке организације о томе да би било добро да се на једном месту окупе сви они који раде на различитим пројектима“ рекао је министар Мемић.

Разговараћу са премијерком да Златибор и читав Златиборски округ добију, да тако кажем, једну владину ресорну групу у оквиру које ћемо разговарати о свим потребним стварима. Да ли ће за реализацију пројекта бити потребан гас или далековод, да ли је на некој локацији потребна експропријација, и све то морамо видети са државом. Без помоћи државе све ово није могуће тако лако и брзо реализовати, закључио је Мемић.

Испред домаћина, присутнима се обратила и Бојана Божанић, директор ЈП „Голд гондола“, која је истакла да су током данашње презентације нове трасе гондолске жичаре од Торника до Прибојске Бање предствањена најсавременија и веома интересантна техничка решења чиме се „Златибор
шаље у орбиту у смислу нових планова, идеја и иновативних решења“. Божанић је говорила и о идеји пројекта „Златни град“ на Златибору чија реализација такође креће ускоро.

Пројекта „Торник сутра: концептуални хоризонти – Златни бор“, који ће се реализовати на врху Торник, представила је његова ауторка др Снежана Веснић, доцент на Архитектонском факултету у Београду. Она је истакла да је „специфичност овог пројекта то што представља материјализацију специфичности Торника и Златибора и њихових претакања у једну поетску слику и архитектуру. Пројекат се базира на митолошкој слици златног бора који је готово неухватљив симбол савршенства.

Све остале ствари по којима су Златибор и Торник европски препознати преточене су у четири архитектонска односно природна елемента – ватру,ваздух, воду и земљу. На тај начин пројектована су четири амбијента од којих окосницу пројекта чини 139 метара висока кула која је интерпретација златиборског специфичног бора, истакла је архитекта Веснић.

Специфичности саме нове трасе и техничка решења која ће бити примењена на гондолској жичари од Торника до Прибојске Бање представио је Франц Фурлани, представник компаније Лајтнер за Западни Балкан, који је нагласио да се „гондоле све више граде, све више се употребљавају за туризам и за градски саобраћај. Гондоле су електричне и код њих је све чисто, еколошко, нема загађивања ваздуха и због тога се све више употребљавају за транспорт људи. Пројекат је веома амбициозан, то се тражи данас и Златибор баш иде правим путем“ закључио је Фурлани.