Прочитај ми чланак

Пољопривредници постигли договор са Владом, нема више блокада…

0

Представници Владе Србије и пољопривредника постигли су данас договор у Кисачу, а блокаде путева и протести се прекидају.

„Што се тиче тржишта и уређења, већ у понедељак ће бити састанци са радном групом. Били су представници из Продуктне берзе и креће се у имплементацију тих закона колико може и да се прави припрема за нови законски оквир када буде изабран нови парламент“, навео је Милета Сланкаменац из Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије.

На питање да ли су задовољни исходима преговора са Владом, Сланкаменац каже да су „доста задовољнији него што су били“.

Премијерка Ана Брнабић навела је да ће већ у среду бити организован први састанак радне групе за уређење тржишта и робне берзе и одмах ће се кренути са радом на изменама и допунама свих закона и подзаконских аката.

„Што се тиче акциза то смо додатно разјаснили како то иде на НИС-овим пумпама, али имамо још неке ствари које треба да урадимо до краја недеље, као што је на пример да променимо Уредбу Министарства трговине која ограничава на два пута по 60 литара куповину горива. То ћемо да подигнемо на 400 литара, да могу људи одједном да сипају“, навела је премијерка.

Субвенције за ратаре настављају да у 2024. буду 18.000 динара по хектару, с тим што је министарство пољопривреде изнело предлог да се за сертификовани семенски материјал подигне додатно до 17.000 динара по хектару.

„Замолили смо представнике удружења пољопривредника да имамо још један састанак са осталим удружењима, пре свега сточарима, да не би било ту шумова у комуникацији између различитих удружења, да би људи разумели да то неће утицати на њихове субвенције и да ће оне остати исте у 2024. години. Оне субвенције по грлу које смо подигли на 40.000 динара, премије за млеко и све остало ће остати исто у наредној години“, истакла је Брнабић.