Прочитај ми чланак

НОВЕ МЕРЕ НА СВАДБАМА? Доказ о вакцинацији, списак гостију 30 дана унапред…

0

Број вакцинисаних грађана, као и епидемиолошке мере допринели су коначном смањењу броја заражених корона вирусом, што указује да би организација свадби и прослава могле ускоро да почну.

Иако је Србија још увек под „ковид“ мерама, услови који су предходно постављени за организовање славља скоро да су испуњени, а то је недавно потврдио и сам председник Вучић, рекавши да се нада да ће већ од јуна месеца моћи да се праве славља.

– Што се људи тиче од 7. или 8. отворићемо ресторане и кафиће и у затвореном. Замолићу Кризни штаб да то усвоји. И надам се да ћемо видети једно колективно венчање, можда већ за Видовдан – казао је Вучић.

Како ће изгледати свадбено славље за вакцинисане званице

Чланови медицинског дела Кризног штаба недавно су истакли, свадба уз све српске обичаје биће могућа само за вакцинисане госте или оне који донесу негативан тест.

На питање како ће изгледати свадбе др Предраг Кон је рекао да ни сам не воли то што говори и да ће свадбе морати да буду или под маскама, или ће гости морати да буду вакцинисани или негативни на вирус или их неће бити.

– Зависи од младенаца и организатора да ли ће тражити вакцину или тест, то је један део приче. Ако су сви такви онда ове даље мере нису неопходне. Ако не, онда мора да се носе маске и нема грљења – рекао је Кон.

Др Кон да је рекао и да је Србија на правом путу и да без дилеме “полако излази из ове ситуације” и додао да наша земља тренутно добро стоји због имунизације.

– Понаšшање људи и ношење маски је нешто што се дуготрајно учи …. Већ у мају доћи ћемо у ситуацију да ће кренути свадбе, па и матуре, то не можете да зауставите, рекао је Кон, гостујући у Београдској хроници. Вакцинација је апсолутно најзначајнија специфична мера која директно утиче на ток епидемије, рекао је Кон.

Према речима др Кона Ускршњи празници неће значајно утицати на коначно стабилну епидемиолошку ситуацију.

– Можда ће мало пореметити ускршњи празници, али не очекујем неко велико погоршање. Овде неко покушава да покаже да мере ничему не служе, не могу да објашњавам то. Овде је теже приказати доказе за мере, јер кад смо их увели, кренуло је да се виде резултати. Све зависи којим очима се гледа. Тврдим да и у свету долази до спуштања активности вируса где се уводе мере – истиче Кон и додаје да статистика каже да у свету, па и код нас, постоји око два одсто тврдих антивакцинаша, док је 30 одсто неодлучно.

Славље на отвореном

Иако још увек није званично потврђено, према неким тврдњама постоји опција да се славље одобри под ведрим небом, односно на отвореном простору. Како нам из хотела за организацију прослава кажу ово још није потврђено али они ипак тренутно раде на испуњењу овог услова уколико га надлежне службе усвоје.

За сада није познато да ли би званице и овом приликом биле принуђене да носе маску, и колики размак би се овом приликом захтевао, али кажу да би сигурно хотел или ресторан морао да има башту и да ће бити одређено од колико квадратних метара.

Ако званице нису вакцинисане, свадба ипак под маскама и мерама

Од обавезе ношења маски могу бити изузети само поједини музички извођачи и то само у тренутку извођења (певачи, извођачи на дувачким инструментима), али тада се препоручује постављање физичке баријере (од плексигласа или другог материјала који се лако чисти и дезинфикује) између њих и остатка групе. Маска за лице мора добро да пријања на нос и уста.

– Сваки други начин коришћења заштитне маске се сматра неправилним и неприхватљивим и овлашћено особље има обавезу да особу опомене, а по потреби, и удаљи, уколико се не одазове опомени – стоји у препоруци Градског завода за јавно здравље.

Опција која остаје за славље под мерама према речима наших стручњака, неопходна је да би се спречило ширење вируса, а ево како би изгледао протокол на овој забави.

– На самом уласку у салу за прославу мериће се температура свим гостима. Размак између столова за којим иначе може седети само пет особа, мора бити најмање два метра.

– Дистанца је предвиђена и приликом уласка у салу за прославу , која ће морати бити најмање два метра.

– Оваквим мерама подијум за игру отишао би у заборав, јер свадбено ђускање као и честитање младенцима уз пољупце и загрљај на склопљеном браку неће бити дозвољено.

– Овом приликом неће бити шведког стола, већ ће се послужење обезбедити за столом.

– По старом добром обичају да свадба траје до раних јутарњих часова више неће бити могућа, јер ће овај вид прославе бити временски ограничен.

– Спискови са именима званица морају се чувати најамње 30 дана од дана догађаја.

– Током славља биће ангажовано особље које ће спроводити учеснике догађаја до столова или места у конгресној сали како би се смањиле гужве и непотребно кретање учесника по целом простору.

Правила која младенци морају да испуне пре свадбе

До сада је позив на свадбу од младенаца пристизао уз лепу честитку и обавештење где ће се славље одржати у које време, међутим овога пута пре овог традиционалног геста уследиће један, мало непријатан али на жалост обавезан.

Како је др Кон навео младенци ће сами одлучити да ли желе да гости покажу потврду о вакцини или негативан тест, или да носе маске.

У позиву за скуп/догађај, организатор треба да обавести учеснике да истом не присуствују, уколико испоље клиничку слику или сумњу на заразну болести ЦОВИД-19 код себе, чланова своје породице или других особа са којима су били у контакту или уколико располажу доказом о позитивности на присуство САРС-ЦоВ-2 вируса, као и чланови породице и блиски контакти;

Такође, гости на догађају су у обавези да поштују све превентивне хигијенско-епидемиолошке мере дефинсане у препоруци, а о којима ће их обавестити младенци.