Прочитај ми чланак

„Наши животи су били у питању, могло је да буде кобно“: Путница о авиону Ер Србије

0

Авион компаније „Маратон ерлајнс", која обавља саобраћај за „Ер Србију“, приликом полетања са Аеродрома „Никола Тесла“ ударио је у инфраструктуру, највероватније инструментализацију која служи за слетање авиона у супротном смеру писте, објаснио је за Н1 Петар Војиновић са портала Танго Сиx. Авион је потом сат времена летео изнад Београда, да би на крају принудно слетео на београдски аеродром.

За Јелену, која већ пет година због посла лети на релацији Београд – Дизелдорф, авион је готово уобичајено превозно средство, али оно што се десило приликом полетања у недељу било је све – само не како треба да буде.

„Осетила сам јак ударац ту где је крило и назад, како смо полетели тресао се цео авион. Имали смо осећај да ће испасти сви кофери“, прича Јелена Ђорђевић.

И нашли су се у ваздуху, свесни да се нешто десило и не знајући како ће се све завршити. 

„Поред мене је био један човек и нека странкиња која ништа није разумела и буквално је узимала воду и квасила се и питала нас је о чему се ради. Ту око мене су били муж и жена који су се грлили, љубили, опраштали. Јер као не знају шта ће да се деси. Иза мене је био један Кинез који је кренуо да снима тестамент“, рекла је.

Све се то не би догодило, објашњавају из Танго Сиx, да је путнички авион полетео са дуже писте, која је била предвиђена за такав авион. Наводно је о пропусту контролор лета обавестио пилота.

„Позвао је посаду и рекао – да ли сте свесни да сте ушли на Д5. Посада је рекла да јесте, да ће поново да прорачуна. Тј. он им је рекао да могу поново да прорачунају своје перформансе за полетање, а и да могу да се врате на место које им је оригинално дато“, изјавио је Петар Војиновић.

Прорачунали су тако да су се пар минута касније нашли у ваздуху са рупом у трупу, јер је приликом полетања авион закачио светлосну сигнализацију. Петнаест минута касније обратио им се шеф кабинске посаде, пилот много касније:

„Тек након 40 минута се јавио капетан који не зна да прича наш језик, рекли су да је Грк, рекао је на енглеском да ћемо се спустити и пролазићемо поред торња како би установили да ли можемо безбедно да се спустимо на аеродром Никола Тесла. Па је била та проба. Летели смо доста ниско и то је било заиста ризично, летели смо изнад ливаде и аутопута“, испричала је Јелена Ђорђевић.

„То је процедура како би потрошио што више горива, тај један део антене се забио у леви корен крила, али је летелица била потпуно управљива“, додао је Војиновић.

Из Ер Србије обратили су се кратким саопштењем.

„Ер Србија жали због непријатности. Безбедност путника није била угрожена ни у једном тренутку“.

„Тај стрес који смо сви ми доживели, то не може да се опише речима, зато што су наши животи били у питању и стварно је било неизвесно да ли ћемо ми слетети или нећемо и како ће се све то завршити, могло је да буде заиста кобно и повредила ме је та изјава Ер Србије“, разочарана је Ђорђевић.

Након слетања, путници су остављени на цедилу – самоиницијативно су морали да траже потврде о отказаном лету како би се на нови, о трошку компаније „Ер Србија,“ укрцали дан касније, тврди путница.