Прочитај ми чланак

ЛАЖУ РЕКЛАМЕ, флеке су јаче од сваког прашка за веш!

0

Ниједно од шест различитих средстава за прање рубља није уклонило мрљу од куваног јела са запршком. Остаци кечапа, кафе, чоколаде и сока су делимично скинути на температури од 60 степени.

Не верујте када вам у реклами кажу да су детерџенти за рубље свемоћни! Нема тог прашка за веш који може да скине сваку флеку са одеће, показало је истраживање Заштитника потрошача.
Испровоцирани рекламама о прашковима који скидају „тврдокорне флеке“ на само 30-40 степени, који „беспрекорно“ перу пуне шлепере дресова након фудбалске утакмице, одлучили смо да у кућним условима заиста испробаму њихову моћ. Признајемо, задатак који смо пред њих ставили није био лак, а резултати које смо добили нису ни близу оних из реклама.

Насумично смо изабрали шест различитих прашкастих детерџената који се продају у српским продавницама: „персил“, „аријел“, „мерикс“, „бонукс“, „савекс“ и „дуел“. Сваки од њих је имао исти изазов – пет различитих мрља на белој мајици.

Шест белих памучних мајица исфлекали смо следећим намирницама: кечапом, дечјим соком од вишње, истопљеном млечном чоколадом, турском кафом и запрженим јелом. Дакле, све оно што се реално догађа у свакодневном животу. Сачекали смо неколико сати да се те мрље осуше, а онда започели са прањем.

У овој фер борби сваки детерџент је показао своју моћ под истим условима – упрљане мајице прали смо на температури од 60 степени, у програму са претпрањем, а сваку машину смо допунили истом количином веша тежине три килограма. Детерџент смо дозирали према упутствима са паковања. Све смо прали у истој машини, па самим тим и тврдоћа воде, која је значајна приликом прања, била је иста.

Заједничко за свих шест тестираних детерџената је то да ниједан није уклонио флеку од запрженог јела. Штавише, већина њих је ту флеку размазала по остатку мајице. Четири од шест прашкова успела су да се изборе са мрљом од кечапа, док су остале знатно избледеле, али се нису у потпуности скинуле.
Показало се да успешност неког прашка да уклони флеке не зависи ни од његове цене. У овом случају, најскупље није значило и најбоље. Они јефтинији детерџенти на неким мрљама су се показали као знатно успешнији него они који се, барем по цени, сврставају у премијум класу.

Директор Института за општу и физичку хемију др Стеван Благојевић, на питање на шта треба да обратимо пажњу када бирамо детерџент за прање рубља, каже:

– Најбитније је да видимо праву намену детерџента и начин дозирања, јер тиме штедимо новац. Ако купујемо детерџент за рецимо бели веш, а желимо да перемо обојени, очигледно је да смо промашили производ. Такође, увек треба проверити дозирање детерџента јер од тога зависи и цена појединачног прања.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПРОШЛО НАШЕ ТЕСТИРАЊЕ

РАСПОРЕД ФЛЕКА:
Горе лево: Кечап
Горе десно: Сок од вишње
Централна: Чоколада
Доња лево: Кафа
Доња десно: Запржено јело (рибља чорба)

УСЛОВИ ПРАЊА
Температура: 60 степени
Програм: претпрање и прање
Трајање програма: 80 минута

Није свака флека иста

У свакодневном животу долази до разних запрљања рубља, одеће и другог текстилног материјала. Осим по интензитету, та запрљања се разликују и према врсти. Према степену запрљања рубље делимо на слабо и јако запрљано, док у погледу врсте запрљања разликујемо четири основне групе:
– пигментно запрљање – прашина, гар, метални отисци, шминка
– уљне и масне флеке – зној, масноће јела, уља…
– природне обојене материје – воће, поврће, трава, сокови, кафа, чај, јаје, крв…
– запрљања растворљива у води