Прочитај ми чланак

Креће сезона слава, спремите се на ценовне шокове: Једна од главних намирница је..

0

Почела је сезона слава, а с њима и бриге домаћина како је припремити јер је издатак за славску трпезу увек био велики трошак. Ове године то представља баш оптерећење за кућни буџет јер нема намирнице која није поскупела. Због тога ће домаћини морати да калкулишу – где уштедети јер је инфлација "прогутала" куповну моћ коју смо имали прошле године у ово време. Плате су практично остале исте, а цене су отишле у "небеса".

Иако би требало да се обележава у кругу породице, често се слава слави у ширем кругу, са десетак и више званица. Што је више гостију, то су и трошкови већи.

Иако знатно оптерети кућни буџет, домаћин не жели да славска трпеза оскудева, било да је у питању мрсни или посни ручак, па се тако, поред жита, славског колача, црног вина и осталог пића, на њој нађу и различите врсте јела за чију припрему је потребно издвојити позамашну своту новца.

Драган Митровић, домаћин који слави Аранђеловдан 21. новембра, истиче за наш портал да је за славски ручак ове године издвојио око 50.000 динара.

Припрема мрсну славу за око 25 гостију, тако да ће на „менију“ бити и прасетина и јагњетина, на шта ће, сматра, отићи највише новца.

„У односу на прошлу и претпрошлу годину, ове је месо највише поскупело. А знате како кажу: нема славе без прасетине или јагњетине, тако да је, не само мени, него свима, печење највећа ставка. Наравно, пре печења, треба припремити чорбу или супу, обезбедити салату, купити хлеб, салвете, пиринач за сарму и низ других ствари, што само повећава трошкове.

Килограм уређеног прасета у печењарама кошта 600 динара, али то је тренутна цена. Печење стаје 2.500 динара и још уколико у печењари и исеку месо, треба доплатити још 1.300 динара.

Килограм свеже закланог јагњета, с друге стране, кошта 900 динара, а трошкови печења и сечења су исти као и за прасад.

Јефтинија варијанта је ако се домаћини определе да им главно јело буде свињски каре без костију, који кошта 900 и 1.000 динара, или свињски филе по истој цени. Ове цене меса, подсећамо, све до пре годину, две дана, биле су скоро дупло ниже.

Славки колач је, можда, највеће овогодишње изненађење – цена славског колача у пекарама кошта између 500 до чак 2.000 динара. Прошле године се, рецимо, у Београду цена славског колача кретала од 350 до 400 динара, што је, у неким случајевима, и до пет пута мање него ове године.

Мешано млевено месо и до 1.500 динара по килограму

Славског празновања нема ни без сарме, па треба рачунати да бар за једну проколу од два, три килограма треба платити 750 динара, јер је тренутно 250 динара килограм проколе.

Килограм свињског млевеног меса кошта око 800 динара, а уколико се фил припрема са две врсте млевеног меса односно са свињским и јунећим, сарма је још скупља јер је килограм јунећег бута сада 1.300 динара.

За 20 гостију уобичајено је да се увије бар 40 сарми, а за ту количину неопходно је бар два килограма млевеног меса. Уз суво месо, трошак за овај специјалитет ће на крају изаћи на бар 3.000 до 4.000 динара.

Саговорник Драган додаје да, осим за сарму, купује јунетину и за чорбу. Иако прати акције и углавном купује на снижењу, не жели да оскудева у квалитету хране.

„Трудим се да купујем на акцији, али рецимо, у неким стварима не можеш да оскудеваш. Код пића је тешко уштедети чак и ако се извуку залихе домаће ракије и вина. Рачун тешко да може да буде мањи од 8.000 динара за пиво, вино и кратка пића. Цех често буде и већи. Тешко да може слава да се прослави без гајбе пива, неколико флаша црног и белог вина, газираних и негазираних сокова и киселе воде. Барем код мене не може“, сматра он.

Госте најчешће дочека трпеза пуна разних ђаконија, па поред печења и сарме, ту су још и разне салате, кифлице, пите, мезе… Килограм печенице не може у супермаркетима да се нађе испод 1.000 динара, а за мало луксузнији мени потребно је најмање 2.000 и то ако се случајно нађу на акцији. За све то треба припремити још 4.000 до 5.000 динара.

На рачун треба додати и трошак за теста. Два килограма пите кошта минимум око 1.000, док два килограма кифлица треба платити око 3.000 динара.

Савремене домаћице углавном купују ситне колаче, а најповољнији у Београду се крећу око 1.500 динара по килограму, док им цена иде и до 3.500.

За 20 гостију треба купити најмање три килограма.

На посној трпези најскупља риба

Традиционалне врсте шаран и сом су вишеструко поскупели ове године, па се српски домаћини, приликом припреме за славу, окрећу другим врстама рибе које имају знатно нижу цену.

Грађани углавном највише купују шарана и сома, међутим, пошто су сом и шаран веома поскупели, скоро па 100 одсто, они су се окренули пастрмци, оради, бранцину односно више морском програм него речном.

Тренутна цена килограма свеже пастрмке у рибарницама износи мање од 1.000 динара, тачније 990, док је орада 1.480.

Када је реч о цени сома, замрзнути из увоза, тачније из Јужне Америке кошта 1.100 динара, док је шаран из Србије припремљен 1.800, а свеж 1.500 динара. Свакако скупљи од пастрмке и ораде.

Ведран и Дејан који годинама раде у рибарници на Каленић пијаци, кажу за наш портал да је, по њима, јефтиније спремање посне славе.

„Наравно, све зависи од тога шта желите да се нађе на трпези. Риба је тренутно јефтинија, верујте. То су пастрмка, скуша, ослић, шаран. Наравно, имамо дугогодишње муштерије које могу да приуште да направе славу од морске рибе, али то је неких тридесет одсто људи, док остали купују речну рибу. Њена цена је скочила тридесет одсто, па у неку руку дође јефтиније спремати за славски ручак бранцин и ораду, него шарана и скушу. Невероватно“, каже Ведран.

Према његовим речима, највише се купује шаран.

„Каква год да је цена, људи не питају, него купују шарана, ваљда су навикли. Све у свему, свака кућа може према својим могућностима да направи рачуницу колико им треба за славу, али домаћице често претерују, па, иако је посна слава, праве различите врсте пецива, пита и ролата с поврћем и туњевином, па кромпир салата, блитва, цвекла, пиринач… А ту су и посне сарме, пасуљ пребранац, ротква… А о слатким посластицама да не причам: праве торте, иако је јефтиније купити ситне колаче и завршити посао јер је посна торта скупа, углавном направљена од ораха и лешника“, истиче он.

Поред рибе, на посној трпези сервира се и рибља чорба, пасуљ чија је цена, махом, иста као прошле године, посна сарма и наравно, посни колачи.