Прочитај ми чланак

Ко је Иван Виденовић, професор који је напао Ђоковића

0

Не браните Ђоковића и сачувајте достојанство. На приватној журци ваш је идол увијао своје тело под женом ратног злочинца, певаљком чији су пајтоси убили премијера. Допире ли то до вас, написао је Виденовић

Српски професор Иван Виденовић данима напада Новака Ђоковића, међутим, и у прошлости је често оштро коментарисао разна дешавања у држави.

Фото: TWITTER/SCREENSHOT/@I_VIDENOVIĆ

Некадашњи државни секретар, професор Београдског универзитета Иван Виденовић недавно је осуо салву увреда на рачун нашег најбољег тенисера Новака Ђоковића.

Ко је Иван Виденовић

Проф. др Иван Виденовић рођен је у Београду 1965. године. Дипломирао је 1990. године у области експерименталне физике на истраживачком смеру Физичког факултета Универзитета у Београду, а магистрирао 1996. године на истом факултету у области Квантне оптике. Докторирао је 2003. године на Институту за физику Универзитета у Базелу у Швајцарској у области Физике кондензованог стања.

Др Виденовић је запослен на Физичком факултету од 1991. године као асистент на неколико смерова. По избору у наставно звање водио је курсеве из више предмета. Објавио је две монографије, а аутор и коаутор је многих стручних радова из ове области.

Виденовић био је ангажован у Влади Републике Србије од 2005. до 2007. године на функцији помоћника министра науке и заштите животне средине – руководиоца Сектора за међународну научно-технолошку сарадњу и потом на функцији државног секретара.

У том периоду премијер је био Војислав Коштуница а владу чинили ДСС, Г17, СПО и Нова Србија уз мањинску подршку СПС-а у парламенту, јер ове 4 странке нису имале већину од 126 посланика.

Најважнији резултати његовог рада у овом периоду обухватају међународне рецензије истраживачких пројеката за циклус 2006-2010, завршетак преговора и приступање Србије 7. Оквирном програму ЕУ за истраживања и технолошки развој 2007. године и унапређење сарадње са Међународном агенцијом за атомску енергију (МААЕ/ИАЕА) и другим донаторима у Програму нуклеарне декомисије у Институту за нуклеарне науке „Винча“.

По окончању мандата у Влади, др Виденовић је позван да се прикључи МААЕ у Бечу на месту официра – менаџера програма техничке сарадње у Дивизији за Европу. На овој позицији ради од 2008. до 2015. године као руководилац националних програма Белорусије, Естоније, Кипра, Летоније, Пољске и Украјине. Руководио је и мултилатерланим пројектима у Европи у области нуклеарне енергетике, истраживачких нуклеарних реактора, медицинске физике и контроле излагања радону. За постигнуте резултате у сарадњи са МААЕ др Виденовићу су исказале признања владе Белорусије, Пољске и Украјине, као и Универзитет у Варшави. Др Виденовић је консултант МААЕ у области програмирања техничке сарадње и управљања истрошеним горивом истраживачких нуклеарних реактора.

Напади на Ђоковића

Повод за напад на Новака Виденовић је нашао у његовој реакцији на понашање енглеске публике током меча са Денисом Кудлом, када је Ђоковић „сочно опсовао“. Али ту се није зауставио, па је нешто касније „ретвитовао“ још један сраман пост о Ђоковићу.

„Не браните Ђоковића и сачувајте достојанство. Је*о вас Вимблдон, на приватној журци ваш је идол увијао своје тело под женом ратног злочинца, певаљком чији су пајтоси убили премијера. Допире ли то до вас?“ написао је Виденковић, а потом још једном напао славног тенисера, те се дотакао певачице Светлане Ражнатовић и покојног премијера Зорана Ђинђића и додао да Ноле „више не може да представља Србију“.

„На крају, на елементарном патриотском нивоу, Ђоковић – тај понос и узор младима – пре пар недеља је, као гошћу на прослави победе у Ролан Гаросу имао и саучесницу Земунског клана у атентату на премијера Србије. Тиме је први задао тежак и мучан ударац свима нама. Ко смо ми?“, додао је професор.

Оштро је коментарисао и раније

Некадашњи државни секретар је пре годину дана прокоментарисао најаву Владе Црне Горе да Србија неће бити на списку држава са којима ће прво бити отворена граница јер и даље има велики број оболелих од корона вируса.

„Као када дође до кризе у најближој породици, превише је нагомиланих негативних емоција, а заборављају се оне позитивне. Медији и неки политичари из Владе Србије и опозиције користе сваку, често и лажну, прилику да посеју нову међунационалну психозу међу грађане Србије“, написао је тада између осталог Виденовић.

Виденовић се такође огласио након што је Скупштина Црне Горе крајем децембра 2019. усвојила закон о слободи вероисповести, те су кренули и протести Срба у тој земљи.

„Ниједно од људских права „нашег народа“ у БиХ и ЦГ није угрожено. Право на живот, рад, предузетништво, безбедност, изборе, здравље, образовање, културу, стваралаштво, веровање. Ниједно. Угрожено је једино умишљено колективно право да од тих држава праве Велику Србију“, написао је на тада он на Твитеру.

Он је једном приликом написао и веома шокантан статус о ћирилици.

„Ћирилица је постала писмо мржње. Већина увреда, псовки и претњи на мрежама долазе писане ћирилицом. Осрамоћених предака, историје и војничке части, на ред за срамоту дошла је ћирилица“, написао је Виденовић једном приликом.