• Почетна
  • ДРУШТВО
  • КИНЕЗИ И ЖЕЛЕЗАРА: Железара на челичним ногама! Већи профит, редовне и веће зараде
Прочитај ми чланак

КИНЕЗИ И ЖЕЛЕЗАРА: Железара на челичним ногама! Већи профит, редовне и веће зараде

0

Како послује гигант са обале Дунава две године од доласка Кинеза. За неколико месеци од губитника постали фирма са профитом. Ове године могућ историјски рекорд у обиму производње

Када је кинески председник Си Ђинпинг пре две године, током историјске посете, означио Србију и Смедерево као важне тачке на „Новом путу свиле“ у овом делу Европе, многи су поверовали у економско чудо. Сијеве речи, испоставило се, спасле су 5.000 радних места, а смедеревску челичану, за неколико месеци, од губитника преобратиле у добитника, који већ ове године најављује историјски рекорд у производњи.

foto: screenshot

 

Иако су Кинези стигли у доба највеће кризе на тржишту челика, чини се да је фабрика на добром путу да постане најконкурентнија челичана у Европи, како је прогнозирао Ју Јонг, председник „ХБИС групе“, када је она званично постала власник железаре.

Кинези су ушли у фабрику 30. јуна 2016, када је она бележила губитак од око 130 милиона евра само у тој години. Већ на истеку 2016. Кинези су били у плусу од десет милиона евра. У шали, радници кажу – није тадашњи министар привреде џабе пред камерама љубио уговор о продаји фабрике.

После седмогодишњег економског амбиса, уз не мале напоре, ХБИС је успео да „оздрави“ челичану. Томе у прилог говоре званичне бројке.

– У 2017. ниво производње био је 1.476.000 тона, што је најбољи резултат у протеклих седам година. Прошле године смо кроз производњу остварили 750 милиона долара, што је дало велики допринос и српској економији. Истовремено смо платили порез у износу од 39 милиона долара – каже за „Новости“ директор „ХБИС груп Србија“ Сихаи Сонг.

У двогодишњем економском рапорту, Сонг наводи да је извоз у сталном порасту, а ХБИС је са 201 милионом евра вредности извоза други на листи српских извозника.

– Ако упоредимо прошлогодишњи и овогодишњи извоз, забележен је велики напредак. У периоду од јануара до маја 2018. извоз је достигао ниво од 560.000 тона, што је за 43,6 одсто више у односу на исти период прошле године – каже директор ХБИС-а.

Као важну тековину досадашег учинка, Сонг наводи и очување 5.000 радних места, али и ангажовање по 200 нових радника сваке године. Кинези, такође, не крију и да су веома задовољни квалификованошћу и искуством радника у погонима.

План инвестиционих улагања је, према Сонговим речима, у потпуности испуњен.

– У протекле две године урађен је огроман посао. Пре свега, уложено је 158 милиона евра како би се подржала читава производња и процес модернизације опреме. Велики део инвестиција је имао за циљ унапређење квалитета производа како бисмо испунили захтеве купаца. Квалитет је „жила куцавица“ компаније – оцењује директор железаре ХБИС.

У протекле две године новац је улаган у технолошку надоградњу. Реч је о унапређењу опреме и ремонту на Агломерацији, реконструкцији и ремонту каупера на високој пећи, ремонту конвертора у Челичани. Урађени су ремонт и технолошка реконструкција у Топлој ваљаоници, реконструкција претпруге, аутоматизација првог и другог нивоа целокупне линије ваљања, као и пројекат технолошке надоградње у Хладној ваљаоници.

Према плану, у наредне две године, до јуна 2020. године, фабрика ће наставити са инвестицијама у нову опрему и надоградњу постојеће у износу од 150 милиона евра.

Технологија и знање – две су најважније предности којимa су Кинези спасли фабрику, сматрају упућени, а да је челичана сада на „челичним“ ногама, доказује и подршка врха обе државе.

Циљ је максимална производња од 2,1 милион тона годишње. До тада, већ у наредних шест месеци најављују рекордну производњу.

– Овогодишња производња достићи ће ниво од 1,8 милиона тона, а производња обрађених слабова ниво од 1,7 милиона тона, што ће бити историјски рекорд у компанији – закључује директор Сихаи Сонг.

ПЛАТЕ ВЕЋЕ И РЕДОВНЕ

Председник Самосталног синдиката ХБИС-а Синиша Прелић каже да су радници задовољни односом послодавца.

– За ове две године кинески послодавац апсолутно поштује Колективни уговор. Плате се исплаћују на време, а сваке године расту, сходно уговору. Исплаћен је регрес. Производња је повећана, сви радници су упослени – каже Прелић.

НОВИ ИНВЕСТИТОРИ ИЗ КИНЕ

Кина и Србија потписале су прошле године меморандум о разумевању о развоју кинеско-српског индустријског парка, који ће бити грађен као заједничко предузеће, а простираће се на 500 хектара индустријске зоне у Смедереву. Близина Дунава и великих коридора, али и железара, кандидовале су Смедерево за овај пројекат. То би био први кинески индустријски парк у Европи, а уједно почетак стратешке сарадње двеју земаља.