Какав је то јануар без снега? Следе пролећне температуре, а пре три године…

0

Огромне леденице стварале су се 2014. године, док је 2017. био залеђен Дунав

Ове недеље башкарићемо се на 13 степени у јануару, што је максимална температура прогнозирана за средину недеље у Београду. А пре шест година бежали смо од леденица које су кренуле да се топе и падају са кровова и фасада. Јануара 2017. гледали смо како се Дунав једва пробија кроз лед који се створио на површини и лабудове који су били заробљени у њему.

Foto: Tanjug/AP

Није толико необично да у јануару имамо епизоду лепог времена – сетите се прошле године, било је сунчаних дана и пуних башти кафића. Али, да дочекамо светог Саву без „поштеног“ смрзавања или бар једног грудвања, то јесте помало необича зима. Мада, било је и ледених фебруара, а тек нам следи „баба Марта“.

Пре тачно 6 година, 27. јануара 2014. године уследило је отопљење после леденог таласа, а како су се формирале гломазне леденице, оне су почеле да падају. И било је трака са упозорењима, уплашених погледа нагоре, али и слупаних аутомобила.

Срећом, осим материјалне, није било и штете по људски живот, али да ово није нимало безазлена ствар, сведочи и трагедија из 2012. године, када је од удара леденице погинула жена на Бањици.

И 2017. године било је леда, али „атракција“ је био залеђени Дунав. Тада су се у посао дали ледоломци: наши бродови „Гребен“ и „Бор“ и два мађарска.

И док су мостови прошли без оштећења, лед је направио хаос у земунској марини и на новобеоградским сплавовима. Било је сударања, евакуације, штете, али све се завршило без повређивања људи.

И средину јануара 2016. обележиле су зимске, снежне слике, али се веж до светог Саве тај снег истопио.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!