Прочитај ми чланак

Јовановић: Испада да у Винчи није било загађења јер није било мерења

0

Представник Националне еколошке асоцијације Миленко Јовановић оценио је да су увредљиве и неодговорне изјаве званичника који су казали да "није било ништа страшно" када се запалила депонија у Винчи, јер тај став немају чиме да поткрепе пошто није било мерења количине загађења.

Дан након што се запалила депонија у Винчи 7. августа, градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да нема места за страх и панику, да је загађења било у току једног сата и да грађани треба да затворе прозор.

Јовановић је за Недељник рекао да је пожар на депонији у Винчи инцидент за који грађани морају да знају шта се десило и да ли су били угрожени, а јесу, али су остали ускраћени за информације јер се закаснило са реакцијом.

„Није нормално да не знамо шта се дешава (…) Испада да није било загађења јер није било мерења, а без мерења није се десило“, казао је Јовановић.

Јовановић је рекао да је поред повећане концетрације ПМ 10 и ПМ 2,5 честица проблем и то што није испитано шта је у њима, „а то је оно што је угрозило здравље грађана“.

„Има нешто и у њима, специфично, јер тај пожар гори годинама. Битно је шта је у тим честицама. Зато је потребна анализа. Ми смо свакако били угрожени, мање или више али нећемо знати колико. Здравље је за наше институције трећеразредна категорија“, оценио је он.

Канцерогени агенси енорман ризик по здравље

Пулмолошкиња у пензији Драгана Јовановић изјавила је да је овакво неконтролисано сагоревање отпада посебно опасно јер се не може предвидети тачно шта се све може ослобдити из широког дијапазона хиљаде токсичних једињења, а да екстремно токсични и канцерогени агенси представљају енорман ризик по здравље становништва.

Јовановић је за „Недељеник“ рекла да гасови из пожара обухватају, између осталог, канцерогене полицикличне ароматичне угљоводонике, међу којима су једињења настала сагоревањем пластике веома канцерогена.

„Сагоревањем депонија емитује редовно и депонијски гас као нуспродукт процеса разградње депонованог отпада, који садржи око 50 одсто метана, смртоносног гаса с ефектом стаклене баште, који кад се нађе у ваздуху после смањења кисеоника испод концетрације неопходне за нормално дисање доводи до гушења“, нагласила је она.

Коментаришући изјаву градоначелника Радојичића, Јовановић је навела да је запањује толики цинизам и потцењивање грађана да се од почетка евидентно тешког еколошког инцидента 18 сати нису оглашавали, а онда и кад су се огласили, „додатно су иритирали грађане“.