Прочитај ми чланак

Истекао рок за испуњење захтева: НОВИ ПРОТЕСТ

0

На протесту подршке тужитељкама којима је одузет предмет у вези са ЕПС-ом 2. марта, дат је рок од пет дана да се оне врате на своја радна места и смене републичка јавна тужитељка Загорка Доловац и виши јавни тужилац Ненад Стефановић. Тај рок је истекао ове среде, а организатори протеста су и формално предали захтеве ДВТ, а најављују и нове акције.

Један од четири адвоката који су стали иза протеста, Иван Нинић, најавио је протест у петак испред Владе Србије у 16 сати.

– Организациони одбор је до уторка стрпљиво чекао реакцију ДВТ (Државног већа тужилаца) – било појединачно или као колегијални орган – неко саопштење, али да се то није догодило. Решили смо да ову акцију конкретизујемо, јер сходно Закону о јавном тужилаштву свако може иницирати разрешење јавног тужиоца – каже Нинић.

То је, додаје, могао да уради било који члан ДВТ или ДВТ као орган, али се, додаје, то није догодило.

– Сада нема простора за манипулацију, ДВТ ће у наредном периоду морати да се изјасни по овој иницијативи, да спроведе поступак и да заузме став – да ли је захтев за разрешење прихватљив или не – наводи Нинић.

Каже да су се одлучили на три корака – формална иницијатива за разрешење, друго да позову грађане у Србији да пронађу простор, место и време да искажу подршку тужитељкама. Наводи да је то јако битно – да би правосуђе на локалу могло да види да све креће од Основног јавног тужилаштва. И трећи чин је нови протест у Београду у петак у 16 сати.

– То је један миран и цивилизован скуп подршке, где ћемо имати један број говорника, испред Владе Србије, па идемо у протесту шетњу до Републичког јавног тужилаштва где ће се скуп завршити – рекао је Нинић.

Истиче да тај скуп треба да укаже колико је битно независно правосуђе.

– Ништа више неће бити исто после реакције тужитељки Бојане (Савовић) и Јасмине (Пауновић) и мислим да се правосуђе буди у великој мери. Где год да се појави парцијални проблем, ја мислим да ће тужиоци смоћи снаге да кажу јавности да имају притисак у свом раду, што је највећи бенефит овог галиматијаса који се десио у ВЈТ – навео је Нинић гостујући на телевизији Н1.

Подсетимо, Н1 незванично је сазнала да је заменица јавног тужиоца Милена Божовић, која је почела са прикупљањем потписа подршке премештеним тужитељкама Бојани Савовић и Јасмини Пауновић, добила писани налог да се о томе изјасни.

– Био сам прилично изненађен када сам прочитао ту вест – каже Нинић, истичући да је право на петицију уставна категорија, нешто што прописује Устав.

– Желим да верујем да ће преовладати разум код Стефановића и да неће ући у обрачун са колегиницом која је почела да прикупља потписе.

Верује да ће подршка заиста бити масовнија.

– И ово није мала ствар. Ја не памтим протеклих деценија и – разговарајући са старијим колегама – да је оволики гест солидарности потекао у правосудном систему. Заиста треба да се настави у том правцу, да се жене врате у оно за шта су специјализоване – поступање у одељењу за спречавање корупције – да Ненад Стефановић поднесе оставку или да буде разрешен, да Бранкица Марић буде разрешена као егзекутор свих тих његових непочинстава… И трећи захтев се односи на Загорку Доловац – да подвучемо – до данас није изашла са саопштењем, није изашла пред медије, на конференцију за штампу… Сматра да нема простора и разлога да реагује и то је оно што паралише правосудни систем и улогу тужиоца. То је просто поражавајуће. И због тога тражимо смењивање Загорке Доловац – закључио је Нинић.