Прочитај ми чланак

Исламска заједница у Србији за укидање веронауке

0

Turska Bosna Sandzak_zps9f1338ce

Мешихат Исламске заједнице у Србији (ИЗ) подржао је данас предлог министра просвете, науке и технолошког развоја Срдјана Вербића за укидање веронауке у школама. Мешихат је у саопштењу за јавност навело да се веронаука у школама претворила у „сопствену супротност“ и не служи циљу због кога је уведена у школе.

Та ИЗ је свој став појаснила оценом да је последњих година „Српска православна црква злоупотребила утицај на државне органе и школске установе“ у виду успоставе монопола у реализацији веронауке у школама.

„Након што представници Исламске заједнице у Србији нису прихватили примат представника Српске православне цркве, уследило је незаконито искључење њихових представника из владине комисије за веронауку, као и 95 вероучитеља Исламске заједнице. На њихова места дошли су нестручни, верски и политички подобни Цркви и њеним политичким факторима”, наводи се у саопштењу ИЗ у Србији, на чијем је челу Мевлуд Дудић.

ИЗ је оценила и да даље инсистирање на реализацији веронауке у школама на овај начин „неминовно води гомилању негативне енергије која ће лоше утицати на морално и културно формирање младих генерација, што у будућности може имати тешке и далекосежне последице на квалитет појединачних и друштвених односа у Србији“.

Beta