Прочитај ми чланак

Има их око 250.000 у Србији и много нервирају пешаке: Од данас важе строга правила

0

Од данас за возаче око 250.000 електричних тротинета у Србији почиње да важи нови Закон о саобраћају, строга правила и казне које се крећу и до 120.000 динара. Слика људи на тротинетима који пролазе кроз део предвиђен за пешаке биће прошлост, а старосна граница за коришћење овог превозног средства је 14 година. Законско регулисање вожње електричних тротинета могло би да повећа њихов број и на наше тржиште доведе пуно фирми за рентирање ових возила. Ко се о Закон оглуши биће добро ударен по џепу, а чак су предвиђене и затворске казне.

Електрични тротинети моћи ће да се возе бициклистичким тракама и стазама, а тамо где их нема, коловозом и то у ширини до једног метра, предвиђено је новим Законом о саобраћају.

Уколико је ограничење брзине веће од 50 километара на сат, тротинети неће моћи да се возе на том месту.

Једна од новина је и да кад год се користи коловоз мора се носити флуоресцентни или светлоодбојни прслук.

Заштитна опрема је обавезна, а то је бициклистичка кацига.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја у изјави за Нова.рс каже да каже да Закон предвиђа да се тротинети не смеју возити по пешачким стазама и у пешачким зонама.

„Мислим да је то добро решење. Притом је то у складу са препоруком Европског комитета за саобраћај. Они су дали препоруку свим државама чланицама ЕУ да не дозволе кретање електричним тротинетима пешачким зонама“, каже Окановић.

Када је реч о старосној граници, она је две године виша него за вожњу бицикла. На бицикл можете са најмање 12, а на електрични тротинет са најмање 14.

Како каже саговорник, вожња ових тротинета у Београду била је потпуно неуређена.

„Постојао је велики број негативних коментара на возаче тротинета, поготово у погледу кретању на тротоарима. Пешаци су се осећали јако угрожено, било је налетања на пешаке“, каже Окановић.

Фирме за рентирање тротинета стижу у Србију

Окановић каже да ће законско регулисање вожње електричног тротинета врло вероватно у нашу земљу довести фирме које исте рентирају, што је пракса у целој Европи.

„Можемо да очекујемо врло брзо долазак компанија које се баве рентирањем тротинета. Нико није хтео да улази на тржиште без регулисаног правног оквира. Очекује се њихов долазак у веће градове Србије, као и значајн број нових тротинета на нашим улицама“, каже Окановић.

Говорећи о уређености тог сегмента у земљама Европе, наводи и пример да је у неким градовима забрањено рентирање после 22ч због могућих злоупотреба са алкохолом.

Предвиђене новчане и затворске казне

За вожњу електричног тротинета по аутопуту и мотопуту и превожење другог лица, казне су од 100.000 до 120.000 динара или казна затвора до 30 дана.

За вожњу недозвољеном површином казна је 10.000 динара. Иста казна важи и за вожњу без осветљења или без светлоодбојног прслука.

За теже прекршаје предвиђено је чак и одузимање возила/тротинета.

Возача који вози тротоаром, може да заустави било који полицајац, не само припадници Саобраћајне полиције.

За наношење лаких телесних повреда тротинетом возачи могу одговарати 30 дана па и више, за наношење тешких телесних повреда од две до осам година затвора и за наношење смртних повреда могу да одговарају од две до 12 година затвора.