• Почетна
  • СРБИЈА
  • Уручена помоћ петочланој породици Цвијетић из Ветерника
Прочитај ми чланак

Уручена помоћ петочланој породици Цвијетић из Ветерника

0

 

Одборници Двери у градском парламенту Новог Сада, заједно са активистима новосадског повереништва, посетили су петочлану породицу Цвијетић, која живи у Ветернику.

 

Никола Цвијетић, домаћин породице, у августу 1995. године, протеран је из родног Гламоча, после напада Хрватске војске, Муслиманске армије и снага НАТО-а. Његова супруга, Сандра, рођена је и одрасла у Санском Мосту, који је морала да напусти, као и њени суграђани српске националности, због етничког чишћења које су спроводили Муслимани и Хрвати, њихове комшије. И она је, као и Никола, своје уточиште нашла у Ветернику.

И поред тешких услова у којима су се нашли, као и сви прогнани Срби, Никола и Сандра Цвијетић успели су, захваљујући свом раду и помоћи најближе родбине, да изграде кућу и да својој деци, Милици, Марији и Лазару, направе дом. Иако су комунални услови у овом делу Новог Сада веома лоши, ипак се надају да ће ускоро у Новом Саду, на власт доћи поштени људи, који неће само мењати бехатон у центру града него ће асфалтирати и улице у Ветернику.

Никола Цвијетић је у мају ове године доживео повреду на раду, када су му тешко оштећена оба скочна зглоба. Повреда се десила док је радио на грађевини. Будући да Никола није био пријављен, као и многи наши суграђани, он не може да оствари право на надокнаду за повреду на раду, јер за државну бирократију он као радник и не постоји. Помоћ од државе Никола и његова породица добиће тек када прође период рехабилитиције и када Социјално утврди степен Николиног инвалидитета. Лекари претпостављају да ће опоравак и зарастање костију трајати од шест месеци до годину дана.

С обзиром на то да је Никола једини у породици који зарађује, а да и након неколико операција, нажалост, још увек не може да хода и стоји, његова породица већ пуна три месеца живи без редовних прихода. Породици Цвијетић тренутно највише помаже Николин брат, али и остатак најуже родбине. Супруга Сандра с поносом говори да, захваљујући породици, сигурно неће остати гладни, али сви добро знамо да то свакако није довољно за живот једне скромне породице.

Свесни тешке ситуације, активисти новосадског повереништва Двери прикупили су новац и породици Цвијетић купили дрва за зиму, исцепали их и сложили, не би ли бар мало олакшали Сандрину и Николину тешку ситуацију.

Мирјана Милеуснић, активисткиња Двери из Ветерника, позвала је све симпатизере и добре људе да помогну овом вредном човеку и његовој породици, не само у виду прилога него пре свега тако што ће му пронаћи посао који ће он моћи квалитетно да обавља с обзиром на повреду и инвалидитет.