Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА СПРЕМА НОВУ ГЕНЕРАЦИЈУ УСТАША: Усташлук у дечијој лектири

0

Штиво за шести разред у Хрватској врви од глорификације НДХ и србомржње. Павелић је врло позитиван лик, кољачи опевани као романтични јунаци, Срби главни негативци.

reg-ustasluk

На попису обавезне лектире за ученике шестог разреда у Хрватској нашла се и књига извесног Стјепана Томаша „Мој тата спава са анђелима“, мали ратни дневник у којем се велича усташтво, глорификују усташки кољачи, шири мржња према Србима и деци преносе најниже страсти. Нико од сада није званично реаговао, а Томашева књига нажалост није једина која се нуди школарцима, а препуна је ксенофобије и хвале за НДХ.

Свега, али заиста свега има у књизи романтичног наслова о тати који спава са анђелима. „Сва је трептала од унутрашњег узбуђења када је чула како Бобо или Јуре вичу: ‘Ми смо спремни, Поглавниче’.“ Ти недужни Јуре и Бобо су Рафаел Бобан и Јуре Францетић, злочиначки кољачи Павелићевих хорди, опевани и у песмама, а сада умивени у школску лектиру.

Док Хрватску запљускују критике из иностранства због покушаја рехабилитације НДХ и усташтва, ово необично штиво за основце врхунац је неукуса. Усташтво је приказано као љубав према домовини, а радња смештена у Осијек деведесетих. Девојчица Цвјета Матковић боји се комшије Чика Секулића, Србина који се изјашњавао као Југословен, а којем не верује ни отац девојчице.

„Свакодневно му српска браћа туку матер и затући ће је, али он још ниједанпут није рекао: ‘Што нам то раде они пси, мајку ће ми убити’. Воли ли Чика Секулић наше непријатеље више него своју мајку“, пише књижевник чије се штиво нуди школарцима.

Срби су у књизи приказани као главни негативци, барата се речима наши и њихови, па се верно описује и догађај из избеглиштва када се девојчица у страном свету нађе са поквареним Србима. „Од данас више не смемо на клизалиште јер су се наши дечки потукли са једним малим Србином, вршњаком. Мали је однекуд извукао нож скакавац, а наши вешалице из ормана.“

Сличних је описа напретек, као и поздрава „За дом спремни“. Анте Павелић је приказан као крајње позитиван лик. Како су га просветни радници пропустили још се не зна, али ово није усамљен случај. И у уџбеницима из историје све је више подела на усташе и партизане, и није тешко погодити ко су позитивци. Срби су приказани као злочинци и терористи. Занимљиво је што постоје и две врсте приступа историји, па наставници могу да изаберу ону која им више одговара.

„ЗА ДОМ СПРЕМНИ“ ДОМИНИРА КЊИГОМ

У Томашевој књизи на све стране се поздравља са: „За дом спремни“, а великим је словима написано: „Увек ‘За дом спремни!'“ И све то истовремено док је хрватски суд повећао казну фудбалеру Џоу Шимунићу оценивши да је реч о усташком поздраву. Чини се да величање усташтва у уџбеницинма критикује још само Стипе Месић.