Прочитај ми чланак

Хладни фронт све ближи Србији: Ови делови су први на удару…

0

Данашњи дан донео је Србији право летње време, уз температуре преко 25°C, а достизале су и 28°C. Ипак, све више нам се ближи мања промена времена.

Ове вечери преко севера Европе премешта се циклон, а у склопу њега и хладни фронт. Он је ове вечери стигао до Алпа и све више се приближава Србији.

Пред Србијом је још једна ведра, али и хладна ноћ, пред јутро у долинама и котлинама са маглом.

Минимална температура до јутра спустиће се на вредности од 6 до 12°C, а максимална дневна биће од 20°C на северу Војводине до 28°C на југу Србије, у Београду до 24°C.

Већ у току ноћи ка среди југоисточни ветар биће у скретању на северозападни, али ће и даље бити слаб.

Већ у среду до средине дана у Војводини се очекује продор хладног фронта са северозапада, али он ће до Србије доћи доста ослабљен.

Очекује се повећање облачности и прилив свежије ваздушне масе, а почеће да дува и умерен до јак северозападни ветар.

У току послеподнева овај ослабљени хладни фронт донеће мање погоршање времена и осталим пределима Србије.

У већем делу Србије остаће суво, тек понегде уз слабу кишу или пљусак и то углавном у брдско-планинским пределима.

Дакле, осим појачаног северозападног ветра, повећања облачности и мањег пада температуре ваздуха, не очекује се значајније погоршање времена.

Србија ће и даље остати под утицајем антицклона и високог ваздушног притиска, па ће време и у наредном периоду бити стабилно и суво, мало свежије, али умерено топло.

Просек максималне температуре за овај део октобра у Србији је од 20 до 24°C.

Оно што је засигурно је то да ће и овогодишњи октобар имати изражено Михољско лето, а да према данашњим прорачунима оног правог јесењег захлађења нема минимум до средине октобра, ако не и касније.

Веома угодно и стабилно време ићи ће на руку ратарима и пољопривредницима.

Ипак, хладне ноћи и јутра, у неким пределима и са маглом, подсетиће нас да смо сада већ увелико бар календарски закорачили у јесен.