Прочитај ми чланак

Гондола на Златибору већ превезла 30.000 људи: Отплатиће се за годину дана?

0

Чајетина -- Снег копни и на Златибору, али не и интересовање за вожњу гондолом.

За мање од месец дана превезла је близу 30.000 људи и подаци показују да ће се исплатити много брже него што је планирано.

Foto: zlatibor.org

Гужве су посебно викендом, а гондолу зауставља једино јак ветар на планини.

Нема паузе на градилиштима ЕПС: Електропривреда упркос корони наставља улагања и у 2021.
Редови од по неколико стотина људи који чекају на полазној станици златиборске гондоле су уобичајена слика. Двадесет пет минута вожње од центра планине до врха Торник изнад златиборских пејзажа, ливада, борова, Рибничког језера, за многе је несвакидашњи догађај, преноси РТС.

„Ја сам одушевљена. Обишла сам јако много земаља ван граница бивше Југославије и могу рећи да овде сви треба да дођу, да оставе новац овде јер ово панорамско разгледање могу да кажем да је најлепше у свету“, каже анкетирана посетитељка Златибора.

Миломир Туцовић, помоћник директора ЈП „Голд гондола“, наводи да се, у просеку, дневно превезе и 1.200 људи, а викендом и готово 2.000.

„Путници су претежно посетиоци Златибора, домаћи туирсти, мада има доста туриста и из региона“, додаје Туцовић.

Велико интересовање потврђује да се Златиборцима улагање 13 милиона евра у „Голд гондолу“ заиста позлатило.

„Овако како сада теку ствари сигурно ће бити отплаћена у једној години, што је у туризму, сложићете се, изузетан успех и ретко где у свету имамо овакву посећеност и да се инвестиција врати за годину дана, не само инвестиција већ и индиректна добит“, наглашава Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Уз постојећих 55 кабина зато су поручили још 35. Планирају и изградњу нове гондоле до Чиготе од међустанице и будућег „Златног града“ крај Рибничког језера.

Да Златибор нема проблема с посетом, говори и 20-ак хиљада туриста овог викенда и одавно резервисани сви капацитети за Сретење.