Прочитај ми чланак

Где је сада та комунална милиција? Мигранти на пијаци заузимају тезге нашим људим

0

Док снимци инцидената са комуналном милицијом и нашим продавцима изазивају буру на друштвеним мрежама, за мигранте важе двоструку аршини.

На београдским, али и пијаци у Сомбору, Шиду и другим местима, мигранти продају: млеко, конзерве, ћебад, шалове, капе и осталу гаредорбу коју су од Србије добили бесплатно, као помоћ. Овиме мигранти праве неравноправну конкуернцију нашим продавцима и отежавају им посао.

Ми њима, они нама. Али они нама за новац. Ми њима за џабе, од срца. Хуманитарну помоћ, коју смо им дали, они продају и то на нашим пијацама.

Београдска пијаца Зелени венац, само је једна од локација на којој они то раде. На њој се стално могу срести мигранти, који на различитим крајевима пијаце продају оно што су добили од Србије.

Робу продају на импровизованим тезгама – кутијама, али је углавном крију у ранчевима и кесама, које држе покрај себе, тако да се на први поглед стиче утисак да они ту седе спремни за пут, и чекају неког.

Како смо успели да сазнамо, шал код њих кошта 100 динара, а ништа скупље нису ни капе и мајице. Рукавице могу да се пазаре за 50, а капе за 80 динара.

Остали продавци на пијаци, који имају уредно закупљене тезге на којима преодају храну, да су мигранти на овој пијаци сваки дан.

– Барабар са нама, и они се сваки дан труде да продају то што имају. Ми, а нити било ко други их не тера одавде, а мислим и да им не може нико ништа. Наравно, ружно је што продају то чега су се наши људи одрекли у њихову корист – каже један од продаваца воћа и поврћа.

На друштвеним мрежама појавиле су се и фотографије са пијаце у Сомбору, на којима се види мигрант који продаје млеко, конзерве и друге производе које је добио као хуманитарну помоћ.

Да се не ради о излованом и спорадичном проблему сведоче и видео репортаже на којима мигранти отворено говоре да продају по српским пијацама док надлежни не решавају проблем.